Cseke Attila lămurește problema medicamentului anti-Covid: „Spitalele nu au cumpărat, deşi aveau această posibilitate”

3 săptămâni in urmă 20

Scandal între ministru Sănătății și spitale pe tema medicamentului anti-Covid. Foto/Profimedia Scandal între ministru Sănătății și spitale pe tema medicamentului anti-Covid. Foto/Profimedia

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susține că în unele spitale nu s-a distribuit Tocilizumab, medicament de tratare a noului coronavirus, din cauză că unitățile medicale nu l-au cumpărat, deşi aveau această posibilitate.

MARŢI, 21 SEPTEMBRIE 2021, 22:29

SURSĂ: Realitatea

AUTOR: REALITATEA.NET

“Pot să vă spun legat de unul dintre aceste medicamente, Tocilizumab, care se administrează numai în spitale, şi cu privire la care am preluat o anumită abordare legat de aprovizionare, dar pe care categoric nu l-am întrerupt, pentru că procedurile începute trebuie continuate. Mâine o să fac publică lista pentru că aud multe poveşti prin sistem şi poveştile care nu sunt adevărate trebuie prezentate. Mă refer la situaţia în care în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă acest medicament”, a afirmat ministrul. 

El a precizat că un stoc de peste 6.00 de flacoane de Tocilizumab a fost disponibil spitalelor.  

“Legat de Tocilizumab, în perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de  6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor, unei liste de spitale, spitalele preponderent cele care au avut de-a face şi au tratat pacienţi COVID sever,  Tocilizumab fiind pentru o formă mai gravă a bolii. S-a dat pentru fiecare spital o anumită cotă şi pot să vă spun că astăzi din 6.064 de flacoane spitalele au cumpărat 4.323, ceea ce înseamnă că avem 1.700 de flacoane necumpărate, în condiţiile în care această posibilitate a existat. Ca să nu mai avem niciun fel de discuţii legat de cine a greşit şi cine nu a greşit, această listă mâine o să o public pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ca să închidem această poveste. Evident, este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a transmis Cseke Attila. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă