Cronicile Curs de guvernare nr 91: "T Zero" – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid

1 lună in urmă 2

Avem la dispoziție 3 ani, să intrăm în marșul viitoarei economii a UE. Apoi nimeni nu va mai avea răbdare să ne aștepte: noua paradigmă economică occidentală e deja desenată – nu avem decât să privim pe hartă și să băgăm și noi o fisă. Teoretic, nici n-am avea nevoie de mai mult. Practic, riscăm să o pierdem în cercul vicios al mizelor mici în chiar momentul marii resetări a economiei mondiale. Momentul e sensibil: putem folosi planul de 30 de miliarde de euro - PNRR - ca să astupă golurile încasate în anul 2020 din cauza pandemiei, sau putem să facem din acest plan scânteia care să ne propulseze în economia europeană de peste 5 ani: care va fi mai diferită de ce ne-am putea imagina, și în care cea mai mică neatenție se poate transforma în divergență.

Din sumar:

Cum am ajuns să dăm 95% din Buget pe salariile bugetarilor și pe pensii / Ionuț Dumitru”T Zero”: organizați-vă, domnilor!”Reziliență” sau dezvoltare de toți banii?De la ”brick and mortar” la Marea Resetare / Valentin LazeaUn cerc vicios: boala lungă a mizelor mici Marea resetare a economiei mondiale / Radu CrăciunCum vede Planul de Reziliență o economie deja rezilientă. Interviu – Zbigniew Krysiak, președinte al Consiliului de programe la Institutul Schuman și profesor asociat de finanțe la Facultatea de Economie din VarșoviaUE – China, sau acordul concesiilor cu ocice prețRemediale, remediale – dacă se mai poate remedia cevaNiște studii de caz: cum să gândești și să contruiești o ”economie de succes” / Mircea Coșea„Busola strategică” a UE, magnetizată de interesele naționale ale marilor puteri Securitatea europeană după Brexit – o discuție care încă nu a avut loc / Dan DungaciuPașii micuți ai UE în fața Giganților TechMarșul extremei drepte prin pandemie / Cristian PîrvulescuBuget extremă urgență – refacerea bazei fiscale / Gabriel BirișArbitrajul rețelelor sociale în lupta politicăBrexit – dosar închis: libertățile care se întorc în istorie / Vlad BoeriuInteligența artificială față cu democrația sau despre Iluminismul 2.0 și reinventarea societății occidentale. Interviu cu Braden Allenby, profesor de inginerie și etică la Arizona State UniversityLocomotiva europeană și vagonul românescCând priza te vinde și becul te-nșală. Interviu cu Alex Bălan, șeful departamentului de cercetare în probleme de securitate cibernetică al BitdefenderToți oamenii lui Joe. Profilul noilor experți numiți de Casa AlbăEuropa văzută ca al trei-lea pol între America și China este un no man’s land strategic. Interviu cu Thomas Kleine-Brockhoff, expert în politică externă și vicepreședinte al German Marshall Fund of the United States (GMFUS) America trimite în viitor încă un jucător global Deutsche Bank vă urează bun venit în deceniul dezordinii globaleȘi criză, și capacitate scăzută de restructurare / Iancu GudaAcolo unde nu e viziune, nici PIB nu poate face mare lucru / Ionuț StanimirGermania se pregătește de Europa fără MerkelCapcanele naționalismului economic / Valentin Lazea

Publicație – exclusiv print, din care paginile nu ”dispar” asemenea paginilor de internet – care pornește de la numărul 100 și merge în sens invers, către 001 – între octombrie 2018 și noiembrie 2043, când, potrivit calculelor noastre, România ar urma să ajungă la circa 80% din media europeană de dezvoltare.

Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va constitui Analele anilor în care trebuie să aducem România la acel standard pe care-l visăm cu toții.

Iar aceste Anale, aceste Cronici, sunt și vor fi scrise de cei mai buni experți ai momentului, dar Nu într-o cheie eseistică: ci disecând prin analize evenimentele și fenomenele în care jucăm chiar când ele se întâmplă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă