Criza vârstei de mijloc – Cele mai importante semne ale crizei vârstei de mijloc

2 săptămâni in urmă 21


Vârsta de mijloc vine, de regulă, cu câteva ajustări majore în viață - apropierea de pensionare, plecarea copiilor,  schimbări în starea de sănătate. De multe ori, aceste transformări și altele pot determina o criză a vârstei de mijloc.  Deși termenul este destul de comun, fenomenul a fost definit de relativ puțin timp, respectiv la jumătatea anilor ’60.


Criza vârstei mijlocii a fost inițial utilizată pentru a descrie perioada vieții în care adulții tind să „își ia în calcul moartea”. Cu alte cuvinte, fenomenul poate fi puțin mai complicat decât modul în care este adesea descris - ca perioada în care oamenii își descoperă hobby-uri noi, pleacă în vacanțe, fac gesturi extravagante, divorțează. Este, de fapt, o luptă cu conștientizarea ideii de iminență a morții. 


Această conștientizare devine importantă atunci când ne confruntăm cu probleme de sănătate, trăim o tranziție majoră, atingem o piatră de hotar sau pierdem o persoană dragă. Vârsta de mijloc este o etapă în care adulții simt un impuls de a realiza și de a crea mai mult sens în viața lor decât de obicei, dar care îi poate și predispune la probleme de sănătate emoțională, cea mai frecventă fiind depresia. 


Vârsta de mijloc reprezintă o oportunitate de a ne reajusta obiectivele și de a face pace cu trecutul. De multe ori întrebarea „sunt suficient?” se află în centrul acestei etape a vieții. Când cineva nu poate răspunde la această întrebare într-un mod onest și vulnerabil, este posibil să se instaureze o stare de haos.


Semne ale crizei vârstei de mijloc 


Modificări de greutate


Specialiștii avertizează că o criză a vârstei de mijloc are adesea trăsături similare cu depresia, una dintre ele fiind modificări drastice ale greutății. Asociația Americană de Psihologie enumeră, de asemenea, creșterea sau pierderea în greutate ca fiind unul dintre numeroșii factori care pot indica o criză emoțională. Pentru a descoperi care este cauza oscilațiilor de greutate, este important să identifici dacă mai există și alte simptome asociate. 


Apatie


Pierderea bruscă a interesului sau entuziasmului pentru lucruri normale și care obișnuiau să ne bucure este de asemenea un semn al crizei vârstei de mijloc. Apatia adaugă un strat mai profund și mai complicat unei crize de mijloc, deoarece poate afecta și disponibilitatea unei persoane de a căuta ajutor în exterior. 


Oamenii care se confruntă cu stări de apatie ar trebui, în primul rând, să identifice lucrurile pozitive din viața lor, să aprecieze ceea ce merge bine și să acționeze în fiecare zi pentru a-și modela viața așa cum și-ar dori să fie. 


Sentimentul că nu ești suficient


Înaintarea în vârstă poate veni cu îngrijorarea că jumătate din viață a trecut și nu ai reușit să îți bifezi obiectivele sau să îți împlinești visurile. Apare deseori sentimentul de inutilitate, care ne poate determina să luăm decizii impulsive sau, din contră, să cădem într-o stare de amorțeală și inactivitate. 


Specialiștii sugerează să folosim acest moment ca pe o oportunitate de reflecție și adaptare.  


Dureri fizice


Nu este un secret pentru nimeni că dezechilibrele psihologice pot duce la manifestări fizice ale problemei. Durerile de cap și problemele gastro-intestinale care par să nu aibă nicio cauză fizică și, de cele mai multe ori, nu răspund la medicația obișnuită sunt adesea legate de criza emoțională a vârstei de mijloc. În aceste cazuri se recomandă o alimentație echilibrată, exerciții fizice și apelarea la un terapeut care să ne ajute să restabilim balanța. 


Întrebări existențiale


Unul dintre lucrurile care pot semnala debutul unei crize de vârstă mijlocie este să te simți nepotrivit pentru viața pe care o duci. Există o tendință de a te opri și a te întreba dacă ești pe drumul cel bun. Cu alte cuvinte, simți nevoia să-ți faci o evaluare cu privire la așteptările pe care le-ai avut de la viață și ce ai obținut de fapt. 


Poate îți dai seama că ai urmat visurile pe care le-au avut părinții pentru tine sau că ai respectat regulile și normele impuse de societate. Apare brusc o dorință puternică de a-ți asculta sufletul și a-ți găsi drumul care este în acord cu tine.  


Este recomandat să reflectezi asupra acestor aspecte și să elimini lucrurile care nu sunt sincronizate cu cine ești tu astăzi. Cu cât te concentrezi mai mult asupra noilor obiective pe care ți le setezi, cu atât vei găsi soluții mai creative la provocările cu care te confrunți. 


Decizii pripite


Căutările și întrebările pe care ți le pui pot duce uneori la concluzii pripite, cum ar fi că poate căsnicia ta nu este atât de solidă cum credeai sau cariera nu este împlinitoare. Pericolul este atunci când iei decizii impulsive pe baza acestor sentimente, așadar, înainte de a acționa ar fi bine să te gândești la posibilele consecințe pe termen lung ale acțiunilor radicale pe care tinzi să le faci. 


Refuzul oportunităților


Dacă te trezești că spui „nu” în mod activ și cu încredere anumitor lucruri și stabilești noi granițe în viața ta, acesta ar putea fi un semn al unei schimbări ale vârstei de mijloc. Din fericire, această schimbare nu este neapărat un lucru rău. Pentru unii, o criză de vârstă mijlocie se poate manifesta  prin relații noi, achiziții noi, călătorii aventuroase sau schimbări de aspect. Alții sunt la polul opus și refuză orice fel de oportunități. Atât timp cât identifici ce lucruri sunt benefice pentru tine și știi să stabilești granițe sănătoase, poți întoarce această perioadă de transformări în favoarea ta. 


Insomnii


În cazul femeilor, vârsta de mijloc vine cu schimbări hormonale și chiar menopauză, iar acest lucru poate determina tulburări ale somnului. Scăderea nivelului de estrogen în timpul perimenopauzei până la menopauză poate face o femeie mai sensibilă la factorii de mediu și o pot predispune la insomnii.


Este recomandat să consulți medicul pentru a stabili exact natura problemelor de somn și a determina tratamentul corect. 


Schimbarea viziunii despre viitor


La tinerețe, credem că avem tot timpul din lume și visurile noastre vor deveni realitate în viitor. Acest lucru se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă și lipsa de perspectivă poate deveni înfricoșătoare. Soluția ar fi să dăm la o parte tot ceea ce ne-a învățat societatea despre persoanele ajunse la vârsta de mijloc și să continuăm să ne facem planuri și visuri. Schimbarea perspectivei asupra vârstei te va face să vezi oportunitățile pe care maturitatea și înțelepciunea ți le oferă și să acționezi în consecință.  


Stare accentuată de plictiseală


Presiunile maturității îi fac pe oameni să se simtă blocați în rutină și să piardă din vedere micile plăceri ale vieții și distracțiile de care încă se pot bucura. Astfel intervine plictiseala, care poate fi îndepărtată prin rupturi în rutina zilnică. De exemplu, dacă ești pasionat de gătit, te poți înscrie la un curs, dacă îți place să asculți muzică, poți începe să mergi la concerte sau îți poți găsi un hobby care să îți stimuleze creativitatea. Învață să te bucuri de experiențe interesante care să îți readucă optimismul și pofta de viață. 


Preocupare exagerată față de aspectul fizic


Când ajung la vârsta de mijloc, femeile în special sunt tentate să caute permanent în oglindă ridurile sau firele de păr alb. Acest tip de comportament se bazează pe frica de a nu îmbătrâni „urât”, iar preocuparea exagerată pentru modificările fizice poate duce la decizii extreme, cum ar fi excesul de operații estetice sau cure drastice de slăbire. 


Soluția în acest caz este să înveți să îți accepți și că îți iubești corpul și chipul, chiar și cu semnele normale ale vârstei. Fă-ți un ritual zilnic de apreciere și iubire de sine, scrie în jurnal și găsește măcar câteva motive pentru care ești recunoscător în fiecare zi. Să te concentrezi pe aspectele frumoase ale vieții tale, dar și ale corpului tău te va ajuta să îți păstrezi o stimă de sine ridicată. 


Credința că ești o persoană bătrână


Dacă ești tentat să te judeci ca fiind o persoană în vârstă doar pentru că ai împlinit un anumit număr de ani, ia-ți un moment de liniște, închide ochii și întreabă-te de câți ani te simți, ca spirit, ca suflet. Dacă răspunsul este o vârstă mai mare decât ai în realitate, este posibil să te confrunți cu o criză a vârstei de mijloc. Studiile arată că oamenii care se simt mai bătrâni decât sunt în realitate au parte de o satisfacție a vieții scăzută și sunt pasibili să se confrunte cu probleme de sănătate. 


În schimb, cei care se simt mai tineri decât vârsta lor biologică, au șanse să trăiască o viață mai lungă și mai fericită. 


Specialiștii consideră că este important ca fiecare persoană să cunoască diferențele dintre depresie și criza vârstei de mijloc, astfel încât să știe când să apeleze la ajutor de specialitate. Principalul diferențiator este dat de frecvența cu care apar aceste sentimente.


O persoană care se confruntă cu o criză de vârstă mijlocie poate avea perioade în care se simte bine, în timp ce o persoană deprimată se simte dezamăgită și experimentează simptomele zilnic. Depresia este o tulburare cronică de dispoziție, în timp ce o criză de vârstă mijlocie este ceva trecător. Important este să identifici că te afli într-o astfel de etapă provocatoare, să accepți stările prin care treci și să ai capacitatea de a te reinventa și a vedea frumusețea vieții la orice vârstă, dar și darurile care vin odată cu înțelepciunea. 


Resurse utile:


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7347230/


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4286887/


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă