Criză politică majoră în Suedia. Premierul şi-a dat demisia, după ce a vrut să crească preţul chiriilor

2 luni in urmă 52

„La un an până la alegerile la termen, având în vedere situaţia extraordinară în care se află ţara, cu o pandemie în desfăşurare şi provocările aparte pe care aceasta le generează, alegerile anticipate nu sunt ceea ce este mai bine pentru Suedia”, a declarat Stefan Lofven în conferinţa de presă în care şi-a anunţat demisia. „Din acest motiv, i-am solicitat preşedintelui Camerei să fiu eliberat din atribuţiile mele de prim-ministru„, a adăugat el, citat de Deutsche Welle.

Stefan Lofven s-a declarat totuşi pregătit să revină în funcţie în cadrul noilor tratative parlamentare care vor începe. El a devenit săptămâna trecută primul şef de guvern suedez care a pierdut încrederea parlamentului. În practică, guvernul său rămâne în funcţie pentru gestionarea treburilor curente.

Citeşte şi Oraşul care va interzice TOTAL maşinile diesel şi pe benzină. Schimbarea se va face doar în câţiva ani!

Demisia guvernului Lofven a fost provocată de un subiect politic sensibil şi simbolic exploziv în Suedia: chiriile plafonate, de care beneficiază numeroşi suedezi. Moţiunea a fost introdusă după ce Partidul de Stânga şi-a retras sprijinul pentru guvernul minoritar al lui Lofven din cauza unui conflict cu privire la un proiect de liberalizare a preţurilor chiriilor.

Cele şapte zile de negocieri purtate de Lofven în tentativa de a găsi o nouă majoritate în favoarea sa au rămas fără rezultat. Lofven, un fost lider sindical şi sudor, conducea o coaliţie minoritară fragilă cu Verzii începând din 2018, bazându-se pe două partide mici de centru-dreapta şi pe Partidul de Stânga pentru a rămâne la putere.

Citeşte şi MODELUL SUEDEZ, un fiasco. Suedia a înregistrat în prima jumătate a anului cel mai mare număr de morţi din ultimii 150 de ani

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă