Criza gazelor naturale afectează companiile din România. Un furnizor cere intrarea în insolvență

2 săptămâni in urmă 9


Amromco Energy, companie controlată de traderul elvețian de mărfuri și energie Mercuria, a solicitat în instanță protecție în fața creditorilor prin intrarea în insolvență, potrivit Profit.ro


Multă vreme Amromco Energy a fost cel mai important producător de gaze naturale din România ca volum de extracție după Romgaz și OMV Petrom.


În vara anului 2021, compania a cerut însă suspendarea unor contracte de furnizare pe motiv că erau păguboase pentru companie, însă judecătorii au respins aceste solicitări, însă procesele sunt în continuare pe rol.


„Evaluând situația generală a societății și având în vedere toate contractele ce au ca obiect furnizarea de gaze naturale, pierderea cumulată anuală este de aproximativ 76 milioane lei (71% din cifra de afaceri), corespunzătoare unei cantități totale de gaze naturale achiziționată de pe piață de 860.000 MWh", motivau la vremea aceea, reprezentanții companiei, în instanță.


Amromco a avut în iulie 2021 o cotă de 1,38% din producția autohtonă de gaze, potrivit celor mai recente date ale ANRE, iar pe parcursul anului 2020 a ajuns în unele luni și la 4%, scrie <a href="https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ultima-ora-criza-gazelor-aduce-o-premiera-nedorita-un-producator-din-romania-isi-cere-insolventa-20463658?fbclid=IwAR2vjsZZBk0eLR2-n3uwJogsR8bywBq78xYCAzkb5PpLI-r9YVw9KgChg6A">Profit.ro</a>.


Contractele de livrare de gaze au fost încheiate de Amromco cu Engie, cel mai mare furnizor de profil din țară, MET România Energy, OMV Petrom, Distrigaz Vest, Energy Distribution Services și Restart Energy.


În 2012, Amromco a achiziționat de la OMV Petrom 3 câmpuri petroliere de hidrocarburi situate în partea de nord-est a României.


În ceea ce privește cererea de insolvență, instanța nu a fixat încă un prim termen de judecată.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă