Criza de oxigen din spitale. DSP Iași: Luni avem asigurate 50 de butelii de oxigen din Suceava. Până atunci, se poate folosi oxigenul produs de concentratoare (tehnic)

1 lună in urmă 26

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unitatea modulară de la Lețcani și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie - unități COVID, cu zeci de pacienți în terapie intensivă - rămân fără oxigen pentru pacienți, iar Direcția de Sănătate Publică vorbește depre o "criză extrem de gravă" în spitalele din România și spune că utilizarea oxigenului în concentrație de 93% (oxigentul tehnic) este singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele sunt epuizate. Conform DSP Iași, pentru luni, Spitalului de Boli Infecțioase are asigurate 50 de butelii de oxigen împrumutate de spitalul din Suceava.

DSP Iași spune, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, că încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor, iar Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) "a acordat prioritate găsirii unor soluții pentru această criză extrem de gravă".

  • "Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale.
  • Utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
  • Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă.
  • Reamintim că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate", transmite DSP Iași.

Conform instituției, pentru luni, este asigurat oxigenul necesar ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de Boli Infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen. O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic, adaugă DSP Iași.

Reamintim că managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roșu, a semnalat duminică după-amiază că spitalul și unitatea modulară de la Lețcani mai au oxigen medicinal pentru câteva ore, după care medicii vor fi nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical (tehnic). O circulară emisă recent de autorităţi permite folosirea oxigenului tehnic la pacienţi, în criza COVID. Medicul ATI Florin Roşu s-a declarat reticent faţă de această soluţie, afirmând că el a fost instruit la școală să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal, ci nu oxigen tehnic.

  • "Am semnalat aceste neajunsuri începând de azi dimineaţă, dorind să găsim o rezolvare. În continuare, dorim ca pacienţii noştri să aibă parte de îngrijirile medicale corespunzătoare din toate punctele de vedere: din punct de vedere medical şi sigur, din punctul de vedere al siguranţei”, declara pentru News.ro, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul ATI Florin Roşu.

Întrebat care sunt dezavantajele folosirii oxigenului medical, tehnic, Roşu a răspuns că la şcoala de medicină a învăţat că pacienţilor li se administrează oxigen medicinal:

  • "Nu vă pot da aceste detalii. Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”.

Raed Arafat: Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari şi una mai mică ce livrează oxigen în ţară

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că este o criză de oxigen în România și că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.

  • "Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari.
  • Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%.
  • Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a afirmat şeful DSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96%, ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

În documentul prezentat de News.ro se arată că oxigenul medical O93 este produs cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, la faţa locului, concentratoare care sunt dispozitive medicale reglementate.

Chiar dacă oxigenul medical 093 nu este omologat ca medicament de uz uman, acesta este o soluţie foarte bună pentru depăşirea sincopelor în aprovizionarea cu oxigen medicinal şi nu există vreun risc legat de utilizarea lui, conform documentului.

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093, sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă.

„Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul 093, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă