Criza cafelei pe piețele mondiale. Producătorii din Columbia țin marfa pentru a profita de explozia prețurilor

1 săptămână in urmă 19

Prețul cafelei a crescut cu 55% la bursele de mărfuri în acest an, din cauza secetei din Brazilia și a faptului că producătorii din Columbia au livrat cu 10% mai puțin față de normal, scrie Reuters.

Fermierii din Columbia, al doilea producător de cafea din lume, nu au livrat un milion de saci de cafea, ceea ce i-a făcut pe exportatori și traderi să înfrunte pierderi masive, conform sursei citate. Cafeaua boabe este, de regulă, transportată în saci de 60 de kilograme, aceasta fiind unitatea internațională de măsură.

Profitând de creșterea prețurilor, fermierii columbieni au refuzat să mai livreze cafea la prețurile agreate anterior, astfel încât să comercializeze marfa la prețurile actuale, mai mari.

Sursa citată spune că acum societățile care vând cafea își reorientează achizițiile și își schimbă etichetele de pe produsele care menționau cafea de origine columbiană.

Urmează noi creșteri

Mai mult, problemele cu livrările din Columbia pot exacerba creșterea prețurilor, însă acest fenomen ar trebui să fie temporar, deoarece cafea există, iar aceasta va echilibra piața odată ce va fi pusă în vânzare, menționează sursa citată.

Fermierii columbieni spun că vor livra cafea la finalul acestui an sau începutul anului viitor, dar cumpărătorii nu sunt convinși.

Marile companii internaționale de comerț au de înfruntat pierderi de 8-10 milioane de dolari fiecare, în vreme ce FNC – Federația Columbiană a Fermierilor – unele și mai mari.

Deși reprezintă cultivatorii, FNC nu livrează decât 20% din exporturile anuale de 12,5 milioane de saci de cafea ale Columbiei.

Exportatorii, afectați

Creșterea prețurilor afectează puternic exportatorii și traderii. De obicei, atunci când cumpără cantități mari, aceștia achiziționează și contracte futures pe bursele de mărfuri prin care pariază pe scăderea prețului cafelei.

Această strategie se numește hedging. Problema este că atunci când prețul cafelei crește, aceștia înregistrează pierderi mari pe bursele de mărfuri.

Falimente pe scară largă

Roberto Velez, șeful FNC, spune că acum Columbia are de înfruntat insolvențe pe scară largă. „Când un cultivator nu livrează, atunci tot lanțul se blochează pierzând bani”, spune el.

Aproximativ 550.000 de familii columbiene trăiesc din cultivarea cafelei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă