Critici la decizia de a pune condiția vaccinării în școli: „Profesorii vor deveni inamicul numărul 1, nu incompetența și neglijența voastră”

1 lună in urmă 29


Medicul și cercetătorul Octavian Jurma consideră că va fi „infim” efectul măsurii de a introduce condiția unei rate de vaccinare de 60% în rândul profesorilor și crede că autoritățile, prin această măsură, nu au făcut decât „să arunce securea războiului în sânul societății civile, de parcă nu am fi suficient de divizați”


Octavian Jurma a comentat, postare pe pagina sa de Facebook, anunțul făcut ieri de Klaus iohannis și detaliat azi de Sorin Cîmpeanu, care condiționează deschiderea școlilor cu gradul de vaccinare al personalului din școl.


"Aruncând acest criteriu, perfect arbitrar, de 60% dintre profesori și personal vaccinați doar ca pretext pentru a ignora situația epidemiologică, Președintele aruncă securea războiului în sânul societății civile de parcă nu am fi suficient de divizați. Efectul epidemiologic al măsurii este infim. 60% din personal vaccinat nu poate împiedica școala să devină un focar, pentru că înseamnă un procent de sub 30% din comunitatea școlii respective", a scris Octavian Jurma.


Cercetătorul mai acuză și faptul că autoritățile nu au ținut deloc cont, atunci când au adoptat decizia, de propunerile și petițiile părinților și elevilor.


0% dialog social, 100% dictat politic în spirit cazon de tip „ordinul se execută, nu se discută”.

Octavian Jurma:

Medicul mai afirmă că, prin această decizie, profesorii „vor deveni inamicul numărul unu” și că vina urmează să cadă pe umerii lor pentru școlile care nu îndeplinesc procentul necesar pentru a se redeschide fizic.


"Acum e vina profesorilor că nu se deschid școlile. Ei au devenit inamicul numărul 1 din cauza cărora școala nu se poate deschide, nu incompetența și neglijența voastră. Am terminat cu demonizarea medicilor și acum a venit rândul profesorilor. Ce să facem? Ar trebui ca părinții să fugărească profesorii cu furcile pe stradă ca să se vaccineze? Să ne transferăm copiii în școlile vaccinate?", a adăugat Octavian Jurma.


Potrivit acestuia, o asemenea decizie trebuia anunțată cel puțin cu două săptămâni în urmă.


"Se știa exact unde vom fi azi. Gata cu certificatul verde? De ce nu îl folosim? Dar copiii ce bai au? Ei de ce să nu fie vaccinați 60% în licee? Dar părinții ce bai au? Ei de ce să nu fie vaccinați 60%? Dar comunitatea în care trăiesc elevii ce bai are? De ce să nu fie vaccinată 60%? Dar țară ce bai are? De ce să nu fie vaccinată 60%?", se întreabă, retoric, medicul.


Octavian Jurma mai consideră că decizia autorităților de a ține cu orice preț școlile deschise fizic a dus la îmbolnăvirea multor copii, care au ajuns internați în secțiile de Terapie Intensivă.


"Sute de copii în spitale, zeci de copii la ATI, sute de orfani. Zeci de profesori morți, sute de profesori și mii de părinți schilodiți de boală. Acesta e prețul școlii deschise indiferent de gravitatea situației epidemiologice doar ca să nu închidem nimic în jurul școlilor. Au distrus din nou campania de vaccinare, dar și certificatului verde. Pregătiți-vă să o luăm de la capăt…", a încheiat cercetătorul.


Reacția lui Octavian Jurma vine după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri, 4 noiembrie, că vacanța copiilor nu va fi prelungită de săptămâna viitoare și că reîntoarcerea la cursurile cu prezență fizică va fi condiționată de gradul de vaccinare a personalului din școli.


Astăzi, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că, începând de luni, elevii vor merge în bănci dacă rata de vaccinare din unitatea în care învață este de peste 60%.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă