Criteriile pentru instituirea carantinei ar putea fi SCHIMBATE. Oficial din Sănătate: Oprirea valului 3, fără carantină, puțin probabilă

1 lună in urmă 5

Carantină coronavirusCarantină coronavirus

Criteriile actuale pentru instituirea carantinei într-o localitate ar putea fi schimbate. O spune chiar secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care susține că MS vrea să schimbe aceste criterii astfel încât în grila de carantinare să existe un indicator care să arate gradul de testare, iar numărul de pacienți internați la ATI să aibă o pondere mai mare în luare acestei decizii. 

LUNI, 22 MARTIE 2021, 10:31

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: REALITATEA.NET

"(...) Vom avea întâlniri la minister cu factori implicaţi, ca această grilă de carantinare sau acest punctaj pe carantinare să fie făcut corect, fără nici un fel de echivoc, să ia în calcul nişte indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei respective. (...) În momentul în care vezi că ai 1.400 şi ceva de locuri de terapie şi deja o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total. De asemenea, mi-aş dori foarte mult să putem introduce şi un indicator care să ne arată gradul de testare pentru că noi ştim, ne-ar trebui cam 500 de teste la 100.000 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistic a ceea ce se întâmplă în populaţiei ori sunt judeţe unde nu avem acest număr de teste deşi avem teste teste, atât PCR, cât şi antigen rapide, avem metodologie de testare, avem proceduri, avem indicaţii, avem absolut tot ce trebuie. Singurul lucru care lipseşte este bunăvoinţă, interes a tuturor celor implicaţi, a pacienţilor, a cadrelor medicale, a medicilor de familie”, a declarat secretarul de stat, la un post TV, potrivit HotNews.ro.

Întrebată dacă consideră că se poate pune frână acestui val fără carantină, Andreea Moldovan a spus că nu crede acest lucru, și asta deoarece în secțiile de Terapie intensivă sunt foarte mulţi pacienţi, urgenţele "se colmatează", mulți dintre pacienţii internaţi în ATI sunt adulţi, tineri, dar și elevi, care nu au comorbidităţi. În plus de asta, există o rată mare de transmitere a infecţiei.

Ea a dat exemplul unui elev care a infectat cu COVID-19 nouă persoane: "Este deja absolut halucinant un caz în care un copil bolnav de la şcoală şi-a îmbolnăvit părinţii, cei patru bunici, bona, plus un unchi şi o mătuşă. Deci, practic, este o transmitere extrem de largă şi de intensă. (...) E important să ne gândim la nişte măsuri pe care să le luăm acum, care poate că mi se păreau dure (...) tocmai ca să avem un orizont de aşteptare că poate în luna aprilie sau în luna mai sau în cursul verii să avem în sfârşit o perioadă mai de relaxare. Cumva, atunci când vezi că bulgărele începe să se rostogolească trebuie să iei nişte măsuri să îl opreşti”, a mai spus oficialul din MS.

Afirmația secretarului de stat privind necesitatea schimbării criteriilor de institure a carantinei pare să fie susținută și de  membrii Guvernului Cățu. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat, chiar în această dimineață, într-o declarație făcută la un post TV, că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări la mia de locuitori.

În prezent, criteriile pentru declanșarea analizei propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:

trend crescător pentru 14 zilerata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitoriponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județuluipersonal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmatepersonal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecțiegradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivăpopulația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu

Cine ia decizia de instituire a carantinei:

INSP evaluează propunerea Direcției Sanitare Publice județene și, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.Propunerea de ridicare a carantinei zonale se va face pe baza analizei DSP, la 14 zile de la instituirea măsurii.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă