Criterii de care să ții cont când alegi pardoseala

2 săptămâni in urmă 19

Alegerea celui mai bun tip de pardoseală pentru fiecare dintre încăperile locuinței tale depinde de bugetul pe care îl poți aloca, de stilul de viață și gusturile personale. Fiecare tip de soluție are caracteristici specifice care trebuie luate în calcul pentru ca rezultatul final să fie unul perfect adaptat nevoilor tale.

Tipuri de pardoseli calde

Unele materiale folosite pentru acoperirea dușumelelor se încadrează în categoria celor calde, care preiau temperatura mediului ambiant, fapt care le face foarte confortabile. Este vorba despre cele acoperite cu PVC, linoleum sau LVT, ale căror caracteristici comune sunt: o bună toleranță la umiditate, proprietăți izolatoare termice și fonice ideale și o ridicată rezistență la trafic intens. Toate acestea sunt potrivite pentru hol, bucătărie și baie, precum și pentru acoperirea podelelor din camere, indiferent dacă este vorba despre dormitoare, camerele copiilor sau sufragerii.

Pentru toate aceste tipuri de pardoseli, întreținerea și curățarea se fac foarte ușor, acestea putând fi aspirate sau spălate cu apă și detergenți uzuali, dar și dezinfectate cu soluții biocide.

La aceste calități se adaugă suprafața plăcută la atingere, caldă și diversitatea fără egal a decorurilor și a paletei coloristice, caracteristică covoarelor din PVC și LVT, care oferă cele mai multe idei și soluții practice de amenajare interioară, indiferent de suprafața camerei sau de destinația acesteia.

Raportul cost-calitate este unul excepțional, toate acestea având prețuri competitive.

Pardoseli din lemn

Există trei categorii distincte: parchet laminat, stratificat și cel masiv. Toate intră în categoria pardoselilor rigide.

Caracteristica comună este rezistența la trafic, dar această proprietate poate varia în funcție de tipul de parchet. Întreținerea pardoselilor din această categorie este foarte simplă în cazul parchetului laminat și necesită mai multă atenție dacă este vorba de un parchet stratificat sau masiv pentru că sunt foarte sensibile la apă.

Paleta cromatică este foarte generoasă în cazul celui laminat și mai puțin variată pentru celelalte două categorii, care se limitează la aspectul diferitelor esențe de lemn folosite pentru fabricarea plăcilor de parchet. Proprietățile de izolare termică și fonică sunt comparabil egale. În ceea ce privește montarea, parchetul laminat este cel care implică cea mai simplă și mai puțin costisitoare manoperă.

O atenție suplimentară trebuie acordată instalării parchetului laminat a încăperilor unde există risc de umiditate crescută. Deși poate fi montat cu succes în astfel de spații, este bine să alegi un parchet laminat cu un strat de bază special conceput pentru aceste suprafețe.

Un alt beneficiu al parchetului laminat și a celui masiv este acela că poate fi recondiționat prin îndepărtarea (rașchetarea) stratului superior de lac și aplicarea unuia nou, eventual într-o altă nuanță.

Toate cele trei tipuri de parchet sunt compatibile cu încălzirea prin pardoseală.

Pardoseli din gresie și piatră

Această soluție pentru placarea dușumelelor intră în categoria celor rigide și este alegerea cea mai frecventă pentru bucătării, holuri și băi. Cu toate acestea, placarea cu dale ceramice sau din piatră naturală a podelelor din camere este o alegere din ce în ce mai populară, motivată de frumusețea materialelor, durabilitatea plăcilor și ușurința în întreținere.

Indiferent dacă sunt utilizate plăci ceramice glazurate sau nu, ori dale din materiale naturale (marmură, granit, piatră, travertin), acestea sunt alegeri inspirate care pot fi utilizate la fel de bine în spațiile interioare, cât și în cele exterioare. Toate sunt foarte rezistente la trafic, sunt neutre față de zonele umede, oferă o bună izolare termică și fonică și sunt compatibile cu sistemele de încălzire prin pardoseală.

Poate fi luat în calcul ca eventual dezavantaj, de exemplu, montajul mai complicat, dar acesta este compensat de diversitatea stilurilor decorative pe care plăcile ceramice le oferă, putând fi integrate în orice fel de amenajare.

Alegerea celei mai bune pardoseli trebuie să ia în calcul mai mulți factori: umiditatea, durabilitatea, ușurința întreținerii și valoarea bugetului care urmează să fie investit. În plus, orice alegere ai face, aceasta trebuie să se potrivească cu stilul amenajării. Ceea ce trebuie reținut este că soluțiile pe care le ai la dispoziție sunt extrem de variate și cu un nivel foarte ridicat de calitate și durabilitate.

Citeste si:

Diana Șoșoacă, cercetată penal de DIICOT. Senatoarea a blocat un centru de vaccinare anti-Covid

Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în vizorul procurorilor DIICOT după ce a blocat activitatea unui centru de vaccinare. Senatoarea este cercetată penal pentru zădărnicirea combaterii...

Negocierile dintre PSD, PNL și UDMR au fost anulate după o întâlnire fulger între Cîțu și Ciolacu

PSD, PNL și UDMR au avut miercuri, 17 noiembrie, programată o întâlnire pentru formarea noii conduceri a guvernului. Aceasta a fost însă anulată după ce liberalii și social-democrații nu...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă