Cristian Presură demontează mitul viermilor din mască. Ce spune fizicianul despre scamele găsite în măștile de protecție VIDEO

1 lună in urmă 17

Fizicianul Cristian Presură a demontat o informație viralizată în mediul online, care susținea că măștile de protecție au viermi în ele. Fizicianul a demonstrat într-un video că este vorba de scame conținute în fibra măștilor, ceea ce a deschis o nouă discuție pe rețelele sociale: dacă scamele sunt periculoase.

Informația privind viermii din măști s-a viralizat după ce un internaut a făcut un "experiment" în care a pus o mască deasupra unei oale cu apă fiartă, care elimină aburi. Astfel, susține internautul, este reprodusă respirația umană prin mască. El a filmat masca de aproape și susține că ceea ce se vede mișcând pe suprafața măștii sunt "paraziți", "nanotehnologie".

Cristian Presură a repetat "experimentul" internautului și a filmat prin intermediul unui microscop. El a arătat astfel că "paraziții" sunt de fapt scame din material, care, supuse unui curent de aburi, se mișcă, iar cînd nu sunt supuse aburilor nu se mișcă.

Pentru a face și mai clară demonstrația, a repetat experimentul, de data aceasta folosind un prosop din material textil și a obținut același efect: scamele, fibrele de material care nu sunt complet prinse în țesătură se mișcă sub un curent de aburi.

Dar scamele sunt periculoase?

Demonstrația fizicianului a stârnit însă o nouă controversă: scamele din mască sunt periculoase pentru om? Cristian Presură a primit multe întrebări pe această temă și a spus că ar avea nevoie de săptămâni și colaborare cu specialiști pentru a răspunde la toate. 

El susține însă că aceste scame, care se găsesc și în hainele pe care le purtăm, nu sunt periculoase pentru noi.

"M-am uitat cu atentie la o masca noua pe partea interioara si am gasit scame pe ea. Imaginea de mai jos este un astfel de exemplu. Zona asta se vedea si cu ochiul liber ca un punct, atragea atentie. Scamele sunt de tipuri diferite. Parerea mea este ca nu sunt periculoase, pentru ca inhalam astfel de scame mici si atunci cand ne punem haine pe noi sau cand aerul din camera nu e aerisit. Ele apar in procesul de fabricare si ambalare, asa cum gasim pe unele ambalaje alimentare "poate contine urme de.." Dar e nevoie de vocile specialistilor in fabricarea textilelor", a arătat fizicianul într-o postare pe Facebook.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă