Cristian Bușoi îi scrie șefei Comisiei Europene: Pașaportul de vaccinare nu trebuie să împiedice, sub nicio formă, libera circulație a cetățenilor / Discuția de acum despre obligativitatea documentului este exagerată

1 lună in urmă 3

Europarlamentarul Cristain Bușoi (PNL, grupul PPE) a anunțat, luni, că i-a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în calitate de șef al Comisiei pentru Industrie a Parlamentului European, în care îi solicită ca pașaportul de vaccinare – „certificatul verde digital” – să nu fie o condiție obligatorie pentru mobilitatea cetățenilor și să nu împiedice libera circulație, mai ales că populația, în majoritate, nu este încă vaccinată.

„Cetățenii europeni care au certificatul verde digital ar trebui sa fie exceptați de la diverse măsuri impuse de pandemie: testare, carantină, izolare, dar acesta nu trebuie să fie, sub nicio formă, o condiție obligatorie pentru ca cineva să poată ieși din țară. Tocmai de aceea am cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un efort susținut de comunicare pentru a-i informa corect pe cetățenii europeni despre acest certificat”, a precizat Cristian Bușoi.

Europarlamentarul PNL consideră că „este imperios necesară” o campanie publică de comunicare privind ne-obligativitatea certificatului de vaccinare.

„Discuția de acum despre obligativitatea certificatului verde digital sau a pașaportului de vaccinare este exagerată. Pentru a pune punct speculațiilor și manipulărilor avem nevoie rapid de informare corectă. Să nu uităm că sunt și astăzi companii aeriene și chiar state care cer o dovadă a vaccinării și nu mai impun alte apoi restricții.

În acest context, certificatul sau pașaportul de vaccinare ar fi un document standard, mai ușor de recunoscut în toate statele și care ar ajuta munca lucrătorilor de la granițe și cel mai important, ar ajuta turismul.

Faptul că politicieni populiști atacă, din nou, Uniunea Europeana și încearcă să speculeze și să profite de temerile oamenilor și de o discuție complexă și complicată, nu este un lucru nou. Așa s-a întâmplat și cu masca de protecție și cu măsurile de protecție și, cel mai probabil, se va repeta până la finalul pandemiei și cu fiecare criză”, a mai precizat Cristian Bușoi.

Scrisoarea lui Cristian Bușoi vine în contextul în care miercuri urmează să fie prezentat „pașaportul verde”.

Citește și: SURSE Cum ar putea arăta ”pașaportul de vaccinare” european: Valabil doar pentru persoanele imunizate cu un vaccin aprobat la nivelul UE. Formatul poate fi atât digital, cât și pe hârtie. Țările nu vor fi obligate să îl accepte sau să îl implementeze

Autorităţile europene vizează intrarea în vigoare a unui certificat sanitar, „paşaportul verde”, pentru facilitarea călătoriilor în cadrul Uniunii Europene în timpul sezonului estival, a anunţat duminică comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

Acest proiect de certificat, care va fi prezentat miercuri, va conţine informaţii „ce vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau dacă aceasta s-a însănătoşit, sau dacă a obţinut un rezultat negativ la testul” pentru depistarea noului tip de coronavirus, a precizat Breton în timpul emisiunii „Grand Rendez-vous” de pe postul Europe 1, în colaborare cu CNEWS şi Les Echos.

Sursa foto: Cristian Bușoi / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă