Cristian Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia, Cehia și Germania sunt la adăpost este o minciună populistă

6 zile in urmă 10

Europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, a declarat luni că toate țările Uniunii Europene care au bazine carbonifere au aceleași probleme și cer timp pentru închiderea minelor, susținând că ideea că minerii din România „ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia, Cehia și Germania sunt la adăpost este o minciună populistă”.

„Minerii trebuie să înțeleagă că probleme similare există peste tot în UE și se rezolvă la fel în toată Uniunea.Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE. Cum Polonia are protecție și timp de tranziție pentru minerii ei, așa are și România. Ideea că alte țări își păstrează minele și România le închide este o minciună populistă, precizează Cristian Bușoi, potrivit unui comunicat de presă.

Cristian Bușoi spune că, în 2019, industria europeană a cărbunelui a raportat o producție de 65 milioane tone, față de 277 milioane tone în 1990. O scădere cu 80%.

„Germania, Polonia, Cehia au aceleași probleme ca România și toate țările iau decizii nepopulare, asupra cărora revin, negociază, caută soluții, fac progrese lente și plătesc costuri. Nicăieri nu există o rețetă de succes”, susține Bușoi.

Potrivit europarlamentarului, Germania a adoptat legea privind închiderea minelor în iulie 2020, dar închiderea este programată peste 17 ani, o situație similară fiind întâlnită în Cehia. În Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, din cauza costurilor, numărul de mine s-a redus de la 70 la 25, iar numărul minerilor a scăzut de 4 ori, minerii și guvernul ajungând abia în septembrie 2020 la un acord de închidere a minelor peste 28 de ani, mai spune Bușoi.

„Oamenii din Valea Jiului să știe că nu stau ei în partea de Europă cu acoperișul mai scurt, iar nemții, polonezii, cehii sunt acoperiți. Aceasta este o intoxicare și de aici trebuie pornit și discutat clar un plan pe termen scurt și lung. De asemenea, exista surse de finanțare – precum Fondul pentru Tranziția Justă – care vor putea sprijini locurile de muncă noi și reconversia profesională pentru cei afectați de închiderea minelor”, susține Cristian Bușoi.

Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat, luni dimineaţă, la sediul Complexului Energetic Hunedoara unde îşi cer drepturile restante. Cei aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii.

Premierul Florin Cîțu a declarat luni că dezaprobă intenția minerilor de la Complexul Energetic Hunedoara de a veni la București pentru rezolvarea problemei salariilor restante. El a spus că ”nu voi permite niciodată o mineriadă în mandatul meu, așa cum s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu”.

Sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă