Crimeea – principalul obstacol în calea organizării unui summit ruso-ucrainean între Vladimir Putin și Volodimir Zelensky – Kremlin

1 lună in urmă 26

Statutul Crimeei nu poate figura pe agenda unei întâlniri între liderii ruși și ucraineni, așa că nu există progrese în pregătirea summit-ului Putin-Zelensky, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, într-un interviu acordat canalului de televiziune Rossiya 1.

Chestiunea este că problema Crimeei nu există pentru noi, în timp ce, așa cum ne spune biroul președintelui ucrainean, Zelensky vrea să discute despre Crimeea. Din ce punct de vedere? Evident, nu din punctul de vedere al faptului că este regiunea Federației Ruse” a spus Peskov.

El a subliniat că, în această formă, aceasta nu poate fi o problemă pe agenda discuțiilor. “De aceea nu s-au făcut progrese în acest sens până acum”, a spus el. Rusia își reafirmă disponibilitatea de a normaliza relațiile cu Ucraina, deși Kievul nu și-a manifestat încă o astfel de dorință, a mai spus Peskov.

Dacă vorbim despre voința politică a președintelui Vladimir Putin, el a reafirmat-o clar. Este gata să se întâlnească și consideră că starea deplorabilă actuală a relațiilor ruso-ucrainene este inacceptabilă și, în teorie, situația trebuie rectificată. Cu toate acestea, nu am văzut aceeași voință politică reciprocă de la Kiev „, a subliniat el.

Vedem că, din păcate, acele forțe din Ucraina care au o abordare mai echilibrată și care sunt în favoarea discutării cu Rusia a celor mai presante probleme sunt în prezent în arest la domiciliu și instanța extinde arestul la domiciliu. Asta este ceea ce vedem, această abordare rusofobă a dominat până acum în toate „, a spus mai spus Peskov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a lansat recent o inițiativă internațională numită Platforma Crimeii menită să exercite presiuni asupra Kremlinului pentru a negocia asupra statutului peninsulei ocupate de forțele rusești în 2014 și anexată de Rusia.

El a primit recent sprijin pentru inițiativa sa din partea președintelui Statelor Unite, Joe Biden, în timpul recentei sale vizite la Washington.

Volodimir Zelensky cu Joe Biden la Casa Albă / foto președintele UcraineiVolodimir Zelensky cu Joe Biden la Casa Albă / foto președintele Ucrainei

sursa: Itar TASS/ Ukrinform

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă