Creșterea explozivă a numărului de sateliți ar putea schimba viața de pe Pământ

2 luni in urmă 24

Numărul sateliților este estimat să crească cu peste 1.000% în următorul deceniu, iar aceștia ne-ar putea ajuta să prezicem pandemiile și să salvăm planeta, scrie The Hustle.

Miniaturizarea electronicelor a făcut posibilă realizarea smartphone-urilor moderne, iar acum micșorarea și standardizarea componentelor fac posibilă realizarea unor sateliți foarte mici, cum este cazul CubeSat, care este un cub cu laturile de zece centimetri.

 • În 2019, aproximativ 2.000 de dispozitive high-tech orbitau în jurul Terrei;
 • Astăzi sunt mai bine de 6.000;
 • Până în 2030 se estimează că vor fi aproximativ 50.000.

Timp de zeci de ani, sateliții și echipamentele de pe orbită au fost apanajul guvernelor și al unui număr mic de companii, precum Boeing, Lockheed Martin și AT&T, conform sursei citate.

Apoi trei lucruri s-au schimbat:

 • Lansările de rachete au devenit mai ieftine;
 • Sateliții au devenit mai mici;
 • Software-ul de analiză a devenit mai avansat.

Aceste schimbări au dus la apariția unei pleiade de jucători noi și la disponibilitatea imaginilor de mare rezoluție.

Sateliții au o mulțime de aplicații familiare, precum prezicerea vremii, urmărirea pachetelor trimise de retaileri sau transmisiuni de evenimente sportive pe televizoarele noastre.

Inovatorii NewSpace

Acum însă, așa-numiții inovatori NewSpace extind granițele și folosesc sateliții pentru a dezvolta aplicații creative care să rezolve o serie de probleme.

„Ochii de pe orbită” au ajutat la descoperirea taberelor din China unde sunt ținuți uigurii de către regimul de la Beijing, prezic prețul cuprului sau ajută triburile indigene să lupte cu defrișările. Datele colectate de sateliți ar putea schimba modul în care cumpărăm cafea sau apartamente.

Însă creșterea numărului sateliților aduce semnale de alarmă în privința supravegherii și a poluării spațiului, iar criticii se întreabă dacă legea va putea fi implementată deasupra atmosferei pentru a rezolva problemele create de evoluția rapidă a tehnologiei.

Cum a devenit spațiul profitabil

În 2011, programul NASA Space Shuttle a fost retras, marcând finalul a 30 de ani de folosire a rachetei.

Naveta reutilizabilă trebuia să facă accesibilă călătoria în spațiu, însă evoluția lentă, accidentele tragice și costurile mari au afectat acest scop.

Însă visul nu a fost uitat. În iulie, după 17 ani și cu un miliard de dolari, Richard Branson a făcut primul zbor suborbital la bordul navei SpaceShipTwo a Virgin Galactic. Acesta l-a depășit pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu 11 zile.

Acesta a fost mai mult o reclamă pentru viitoarele zboruri: 600 de bilete au fost deja vândute la 250.000 de dolari bucata.

Dacă aceste promisiuni sunt îndeplinite, aceste zboruri vor dubla numărul persoanelor care au fost în spațiu și vor transforma compania de turism spațial într-o afacere precum Virgin Atlantic Airways.

Reducerea costurilor de lansare

Războiul miliardarilor pentru spațiul cosmic. Musk vs Bezos, bătălia inegală pentru dominație. Lansare spațială a SpaceXLansarea rachetei Falcon 9, ce transporta sateliți Starlink în spațiu | FOTO: HEPTA

Este greu să vorbești de spațiu fără a menționa SpaceX, continuă sursa citată, deoarece aceasta a revoluționat călătoriile în spațiu prin scăderea dramatică a costurilor de lansare.

În 2015, SpaceX a lansat 11 sateliți de comunicații cu ajutorul Falcon 9, prima rachetă reutilizabilă.

De atunci, reutilizarea a redus costurile de la 200 de milioane de dolari la 60 de milioane de dolari pe lansare. Spre comparație, la NASA costul era de 450 de milioane de dolari pe lansare.

Lansările mai ieftine aduc cu sine dezvoltarea de afaceri în domeniul turismului spațial, cercetare medicală în condiții de gravitație zero și transportarea de marfă.

Industria sateliților produce 73% din veniturile generate de economia globală spațială și deja produce schimbări pe Pământ.

Sateliți pe care să îi ții într-o mână

Creșterea explozivă a numărului de sateliți ar putea schimba viața de pe PământSateliți de dimensiunea unor jucării | Ilustrație: Shutterstock

Primul satelit de observație al Pământului, Landsat 1, lansat de NASA în 1972, cântărea 1.800 de kilograme și era de mărimea unui camion de gunoi.

Astăzi, așa-numiții „smallsats” cântăresc 12 kilograme și sunt de mărimea unei cutii de pantofi.

Miniaturizarea componentelor, care ne-a adus smartphone-urile de azi, a făcut posibilă realizarea CubeSats, sateliți cât un cub cu latura de 10 centimetri.

O serie de companii au făcut deja o serie de progrese în domeniul sateliților mici:

 • SpaceX face posibilă lansarea unui satelit mic cu doar 1 milion de dolari.
 • Rocket Lab conduce trendul pentru realizarea de rachete mici, proiectate special pentru a lansa sateliți mici. Racheta sa Electron poate căra doar 300 de kilograme la lansare, iar costul unei lansări este de doar 7 milioane de dolari.
 • Open Cosmos oferă un serviciu care permite companiilor să externalizeze costurile cu designul, producția, lansarea și operarea unui satelit la doar 800.000 de dolari.

Transformarea pozelor în numere

Pe măsură ce sateliții s-au tot micșorat, și software-ul a devenit mai avansat.

Învățarea automată a făcut posibilă identificarea rapidă și numărarea de obiecte, inclusiv detectarea schimbărilor în timp.

Companii ca RS Metrics folosesc acum datele sateliților pentru a vinde servicii comerciale. Spre exemplu, aceasta colectează date despre numărul mașinilor parcate în mai bine de 65.000 de parcări ale unor mari grupuri, precum retailerii Walmart, Home Depot sau lanțul de restaurante fast-food McDonalds.

Alte servicii ale RS Metrics sunt:

 • MetalSigns – care monitorizează activitatea la fabricile de procesare a metalelor și la depozite, pentru a prezice prețurile și trendurile.
 • EVTracker – care furnizează date privind investițiile la fabricile de mașini electrice.

În 2020, RS Metrics a conlucrat cu Universitatea Harvard pentru a vedea creșterea cazurilor de coronavirus prin analizarea numărului de mașini parcate la spitalele din Wuhan.

Această tehnică poate fi folosită pentru a identifica viitoarele epidemii, notează The Hustle.

Monitorizarea mediului

De asemenea, sateliții au fost folosiți pentru monitorizarea mediului.

O companie de sateliți numită Planet folosește 150 de sateliți. Tehnologia a evoluat masiv: în 1979, NASA surprindea un teren de fotbal de mărimea unui pixel; acum, Planet capturează o minge de fotbal într-un singur pixel.

Compania oferă servicii precum:

 • cartarea marilor emițători de dioxid de carbon
 • analizarea dezastrelor precum inundații sau scurgeri de petrol
 • identificarea potențialelor pericole de incendii
 • urmărirea albirii coralilor.

Defrișările au scăzut cu 52% după ce cercetătorii au înarmat populația indigenă din Peru cu smartphone-uri și date.

Membrii comunității au fost antrenați, iar când noi defrișări erau identificate prin satelit, aceștia primeau rapid coordonatele. Ulterior, participanții foloseau o aplicație specială pentru a ajunge la locul cu pricina, unde îi puteau alunga pe infractori sau puteau chema poliția.

Rețeaua Starlink a lui Elon Musk

Creșterea explozivă a numărului de sateliți ar putea schimba viața de pe PământElon Musk intenționează să lanseze zeci de mii de sateliți care vor furniza internet | Ilustrație Shutterstock

Comunicațiile sunt și ele folosite. Serviciile de comunicații reprezintă aproximativ 61% din sateliții comerciali activi. Un domeniu crește masiv: furnizarea de servicii de internet prin satelit.

Din 1.029 de mici sateliți lansați în 2020, un procent de 75% (773) aparțin rețelei Starlink, deținută de SpaceX. Prin aceasta, compania lui Elon Musk intenționează să ofere internet. Eventual, rețeaua ar urma să ajungă la 40.000 de mici sateliți.

Numărul este atât de mare, încât astronomii s-au declarat îngrijorați, deoarece le afectează cercetările.

Cererea pentru internet rapid va crește:

 • Pandemia a accelerat digitalizarea magazinelor, locurilor de muncă și a locuințelor.
 • Internetul lucrurilor, termen care descrie toate obiectele cu o conexiune la net, va lega automobile autonome, case inteligente și roboți.

Problema vieții private

Totuși, nu toată lumea este fericită cu mii de sateliți care analizează tot în fiecare moment. Dar Owen Hawkins, director la compania geospațială de date Earth-i, spune că atentatul la viața privată al sateliților nu este nici pe departe la fel de mare pe cât este cel al telefoanelor mobile sau al rețelelor sociale.

În acest moment, chiar și cei mai buni sateliți comerciali nu au o rezoluție atât de mare, încât să detecteze fețe sau numere de înmatriculare.

Și dacă ar putea, legislația din SUA interzice folosirea de imagini în care pot fi identificate obiecte mai mici de 30 de centimetri.

Gunoaiele cosmice

Pe lângă problema vieții private mai este și cea a gunoiului cosmic.

Sateliții scoși din uz sau gunoiul din spațiu se pot mișca necontrolat și pot provoca coliziuni între sateliți sau pot provoca reacții în lanț.

În mai, o bucată de 20 de tone dintr-o rachetă chinezească s-a prăbușit necontrolat în apă lângă insulele Maldive.

Există ghiduri despre gunoiul cosmic, dar doar 15-25% dintre sateliți încearcă să le respecte, potrivit Agenției Spațiale Europene.

Pe măsură ce problema se acutizează, costul lansării unui satelit ar putea crește cu 10%, pentru a acoperi protecția mai bună, monitorizarea și manevrele de evitare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă