Crește numărul focarelor de pestă porcină africană. Virusul a ajuns la o fermă mare din Buzău, unde peste 8.000 de animale trebuie ucise

2 luni in urmă 30

Virusul pestei porcine africane continuă să se extindă. În județul Buzău, boala a fost confirmată la o exploatație comercială din Glodeanu Siliștea, unde sunt crescute peste 8.300 de animale.

Focarul de la Glodeanu Siliștea a fost descoperit în urma unui control de rutină efectuat chiar de proprietarul exploatației. Acesta a cerut testarea a zece animale, iar când au venit rezultatele s-a descoperit că o parte dintre acestea erau bolnave, arată datele industriacarnii.ro.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a decis uciderea tuturor animalelor aflate în exploatația de la Glodeanu Siliștea. Aici sunt peste 8.300 de porci de îngrășare, cu o greutate de la 40-50 de kg și pana la 110 kilograme. Același proprietar mai deține în județul Buzău și alte ferme de animale, care, din cauza focarului depistat recent, vor avea activitatea blocată.

Numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut și în judeţul Brăila, ajungând la șapte, potrivit informaţiilor făcute publice de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Pe 12 august se înregistrau cinci cazuri de pestă porcină africană în judeţ, toate raportate în gospodăriile oamenilor, nu în ferme zootehnice, potrivit Instituţiei Prefectului Brăila, iar pe 18 august numărul acestora crescuse la şapte.


Localităţile unde sunt înregistrate focare de pestă porcină africană sunt: Salcia Tudor, Măxineni, Siliştea, Galbenu, Zăvoaia, Romanu şi Surdila-Greci, toate depistate în gospodăriile populaţiei.

În total au fost eutanasiaţi 330 de porci, iar în respectivele localităţi reprezentanţii DSVSA Brăila au impus restricţii de mişcare a animalelor pentru o perioadă de 45 de zile.

"Proprietarii vor fi compensaţi pentru toţi porcii ucişi, indiferent dacă animalele au fost bolnave sau sacrificate ca măsură de precauţie. Despăgubirea va fi stabilită conform legii, pe baza deciziei Centrului Local de Combatere a Bolilor, în funcţie de numărul de animale ucise, de rasă, de vârstă şi greutatea lor, la preţul pieţei, nu mai târziu de 90 de zile", potrivit Instituţiei Prefectului Brăila.

Potrivit celei mai recente raportări a ANSVSA, la nivelul întregii țări erau active 401 focare de pestă porcină africană.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor fiind respectarea condițiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni.

Citeste si:

România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în iulie 2021. Raportul detaliat publicat de Eurostat

21.000 de contaminări cu SARS-CoV-2 într-un interval de 24 de ore au fost anunțate în Rusia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă