Cozi la vaccinare în Budapesta, după un record de infectări în weekend. Reuters: Europa redevine epidentrul pandemiei

6 zile in urmă 15

Cozi interminabile s-au format luni, 22 noiembrie, în fața principalelor spitale din Budapesta, după ce Ungaria a introdus posibilitatea vaccinării la liber, fără programare prealabilă, pe fondul creșterii numărului de infectări, relatează Reuters.

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei, în contextul în care pe continent se înregistrează jumătate din numărul de cazuri și de decese cauzat la nivel mondial de SARS-CoV-2, iar protestele din Olanda și Belgia, din weekend, au devenit violente.

Luni, Austria a intrat în al patrulea lockdwon la nivel național, după ce zeci de mii de persoane au ieșit în stradă împotriva noilor restricții. Lucrurile nu stau mai bine nici în Germania, ai cărei politicieni discută dacă să introducă obligativitatea vaccinării populaţiei împotriva COVID-19

Ungaria a raportat vineri, 19 noiembrie, un număr record de 11.289 de cazuri noi, iar luni a anunțat că au fost înregistrate 27.209 cazuri noi de vineri până duminică și 392 de decese.

Ungaria, cu o populație de 10 milioane de locuitori, a raportat, de la debutul pandemiei și până în prezent, 33.172 de decese cauzate de noul coronavirus.

În ciuda faptului că oamenii se așează acum la cozi pentru a se vaccina, rata de imunizare din Ungaria este sub media Uniunii Europene, cu aproximativ 5,8 milioane de persoane care cărora le-au fost administrate două doze de vaccin.

Săptămâna trecută, guvernul de la Budapesta a impus purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile închise și a anunțat că va introduce vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru întreg personalul din domeniul sănătății.

Dar aceste măsuri adoptate de autorități nu sunt nici pe departe atât de stricte pe cât a cerut, miercurea trecută, Colegiul Medicilor din Ungaria.

Janos Szlavik, reprezentant al principalului spital COVID din Budapesta, a declarat duminică seară, la televiziunea comercială ATV, că ar putea fi necesare în curând măsuri suplimentare pentru a reduce rata de infectare.

Acesta a susținut că 80-90% dintre pacienții cu COVID-19 care au ajuns la Terapie Intensivă nu erau vaccinați și că secția de ATI din spitalul său este plină.

Prim-ministru Viktor Orban, aflat în fața unui scrutin extrem de stâns în aprilie, face echilibristică între impunerea unor măsuri mai stricte și nepopulare pentru a reduce creșterea cazurilor de COVID-19 și menținerea unei redresări economice puternice, notează Reuters.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă