COVID-persistența neliniștește OMS: O persoană din 10 care a avut boala prezintă simptome şi după 12 săptămâni

2 luni in urmă 6

Infecție COVID-19Infecție COVID-19

Una din zece persoane care a suferit de COVID-19 prezintă simptome şi după 12 săptămâni de la boală, potrivit Biroului regional pentru Europa al OMS de la Copenhaga, care a subliniat că aşa-numita "COVID persistentă" trebuie să devină o prioritate pentru autorităţile sanitare.

JOI, 25 FEBRUARIE 2021, 15:47

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: Dana Bărăgan

Potrivit unui raport asupra infectării cu COVID-19 de lungă durată, prezentat de Observatorul european pentru sisteme şi politici de sănătate, aproape un sfert dintre bolnavi continuă să prezinte simptome şi la o lună după ce au depăşit boala. Printre acestea se număr durerile musculare şi în piept, oboseala, probleme de respiraţie şi chiar lacune de memorie.

Posibilitatea de a suferi de "COVID persistentă" nu pare să fie legată de severitatea iniţială a infecţiei, iar unele categorii de persoane par mai predispuse la aceste simptome, precum lucrătorii sanitari, se arată în raport.

"Este vorba de o boală ce poate avea un mare impact asupra vieţii oamenilor. Mulţi sunt incapabili să revină la locul de muncă sau la viaţa socială, iar mulţi dintre ei au descris cum le afectează sănătatea mentală, deoarece de multe ori evoluţia bolii variază", a declarat Martin McKee, unul dintre autorii raportului, într-o conferință de presă.

În context, reprezentanții OMS susțin necesitatea unei focalizări multidisciplinare pentru a putea evalua şi gestiona acest tip de COVID-19, a dezvolta noi tratamente şi a impulsiona cercetările şi măsurile destinate protejării drepturilor muncii şi sociale ale celor afectaţi, relatează Agerpres.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă