Costul standard per copil în creșă, stabilit la 15.010 lei, plus 585 de lei cheltuieli materiale, anunță ministrul Educației / Suma – de două ori mai mare decât costul standard per copil de grădiniță

2 luni in urmă 26

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/05/Copil-la-cresa-gradinita-Pixabay-com-e1628231198433.jpg
“A fost adoptat pentru prima oară costul standard per copil în creșă, care este de 15.010 lei per copil în creșă, plus 585 de lei cheltuieli materiale”, a declarat joi seară, într-un interviu acordat Digi 24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 

El a făcut anunțul în contextul discuțiilor privind rectificarea bugetară, în cadrul cărora Ministerul Educației a cerut 150 de milioane de lei doar pentru preluarea creșelor din subordinea administrațiilor locale în subordinea Ministerului, din această toamnă.

Sorin Cîmpeanu a arătat, la Digi 24, că acest cost standard per elev stabilit pentru creșe este de două ori mai mare  decât cel per elev de grădiniță.

Ministrul Educației, la Digi 24:

Sorin Cîmpeanu: Astăzi, pot să anunț în premieră, a fost adoptat pentru prima oară costul standard per copil în creșă, care este de 15.010 lei per copil în creșă, plus 585 de lei cheltuieli materiale.

Întrebare: 15.000 pe an?

S.C.: Da. Pentru a avea un ordin de mărime, pentru un copil de grădiniță costul standard este de 7.431 de lei, adică sub jumătate în raport cu costul standard per copil în creșă. Pentru elevi, pentru orice elev din învățământul preuniversitar, este de 6.111 lei. (…) Nu a fost deloc simplă discuția cu finanțiștii, consideră că este un cost mult prea mare. Acesta e un al doilea motiv pentru care am solicitat mai mulți bani (la rectificarea bugetară – n.red.)”

—-

Costul standard de 15.000 de lei per copil în creșă fusese cerut de minister în discuțiile privind preluarea creșelor în subordinea ME, în funcție de rectificarea bugetară. În iunie, ministrul Cîmpeanu spunea la B1 TV, după cum Edupedu.ro a notat aici:

  • „Legea Educaţiei Naţionale prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu luna septembrie a acestui an. În creşele din Româna, în momentul de faţă, avem 22.000 de copii, avem 4% din copiii de această vârstă care au la dispoziţie servicii în creşe. (…) Vom vedea dacă suntem pregătiţi, dacă se prorogă sau dacă nu se prorogă preluarea creşelor în sistemul de educaţie de la autorităţile locale. Atunci când se preiau aceste creşe, spre exemplu, la un cost standard definit de 15.000 de lei un copil în creşă, faţă de 7.400 de lei, spre exemplu, un copil în grădiniţă, ar fi vorba de un buget considerabil.

Articolul Costul standard per copil în creșă, stabilit la 15.010 lei, plus 585 de lei cheltuieli materiale, anunță ministrul Educației / Suma – de două ori mai mare decât costul standard per copil de grădiniță apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă