Cosmin Radu, cel mai bun poloist român, nou trofeu în Croația! Se retrage în vară din activitatea sportivă. „Am obosit. Intru în management la federație”| INTERVIU

1 lună in urmă 26

Cosmin Radu (39 de ani), cel mai bun poloist român al momentului, a câștigat duminică seara un nou trofeu cu echipa sa de club, Mladost Zagreb, e vorba de Cupa Croației. În finală, Mladost a trecut de Jug cu scorul de 15-13. De 10 ani în Croația, căpitanul naționalei noastre a bifat al 11-lea trofeu (2 titluri, 5 cupe și 4 ligi regionale).

Sportivul este căpitanul primei reprezentative de polo a României pentru care a jucat în 455 de meciuri și a marcat peste 800 de goluri. Este cel mai selecționat jucător din istorie și al doilea marcator all-time, după Vlad Hagiu.

Legitimat în Croația, la HAVK Mladost, sportivul de 1,93 metri și 104 kilograme a acordat un scurt interviu pentru ProSport în care a vorbit despre planurile de viitor.

Cosmin Radu, cel mai bun poloist român, se retrage în vară din activitatea sportivă. „Am obosit să tot joc, intru în management la federație”

ProSport: Felicitări pentru un nou trofeu.
Cosmin Radu: Mulțumesc, deja m-am obișnuit cu laudele și felicitările (râde). E bine că tot au trofee dar am cam obosit să joc, mă orientez cât de curâns către management. Vreau să particip la o nouă Olimpiadă după cea din 2012 de la Londra și la vară mă retrag din activitate. Dar perioada Croațía a fost una incredibilă pentru mine. Croația este a doua mea casă, dar iubesc România!

Vrei să devii antrenor?
Nu. Vreau o carieră în management. Vreau să lucrez în federație, nu ca președinte, o altă funcție, să aduc tot ce am învățat afară aici. Nu e ușor, dar asta vreau. Din vară mă apuc de treabă.

Degeaba dacă nu avem bazine.
Avem! Acum sunt bazine peste tot în marile orașe. Nu infrastructura este problema la noi, ci organizarea și instruirea. E mult de lucru, dar asta mă ambiționează cel mai tare.

Ți-a fost dor de România?
Sincer, nu! (râde) Glumesc, dar să știi că m-am obișnuit să trăiesc afară… Sunt de 14 ani plecat, 4 ani în Italia și 10 în Croația. E deja ceva normal să locuiesc în străinătate. Am o casă cumpărată la Rijeka, pot veni oricând în vacanță dacă am chef. Am și cetățenia croată, vin imediat aici, nu e chiar așa departe de România.

Ne calificăm la JO de la Tokyo?
Eu spun că da, altfel nu ne prezentăm la calificări. Eu un sistem complicat de calificare, dar avem șansa noastră deși adversarii sunt foarte puternici. Nu îmi este frică de nimeni și, cu acest gând, trebuie să tratăm acest turneu preolimpic. Eu și toți colegii mei.

Când se joacă turneul preolimpic?

Naţionala de polo a României va debuta la turneul preolimpic în 14 februarie, cu Croaţia, campioană olimpică în 2012 şi vicecampioană olimpică în 2016. Turneul preolimpic va avea loc la Rotterdam, între 14-21 februarie, şi doar primele trei clasate vor obţine calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

La Jocurile Olimpice se vor califica primele trei clasate de la Rotterdam, iar aceste echipe se vor alătura celor deja calificate, adică Serbia, Italia, Spania, SUA, Ungaria, Kazakhstan, Australia, Africa de Sud şi Japonia.

The post Cosmin Radu, cel mai bun poloist român, nou trofeu în Croația! Se retrage în vară din activitatea sportivă. „Am obosit. Intru în management la federație”| INTERVIU appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă