Coronavirus în Regatul Unit: Un an greu pentru rezidenții din casele de îngrijire/ Ce a însemnat această perioadă pentru rezidenți și personal

3 săptămâni in urmă 1

În Marea Britanie a fost marcat marți un an de la introducerea primei carantine ce a urmat declanșării pandemiei de Coronavirus. Într-un interviu pentru RFI, Sorin Ciociu, manager al unei case de îngrijire din Londra, a vorbit despre experiența ultimului an. Casele de îngrijire au fost cel mai grav lovite de această pandemie? Ce a însemnat acest an pentru rezidenți și personalul de îngrijire din aceste case?

Reporter: Din totalul de aproape 150.000 de morți cu diagnosticul Covid pe certificatul de deces peste 40.000 au fost rezidenți în casele de îngrijire pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. Cu alte cuvinte, riscul de a muri de Covid era de circa 50 de ori mai mare pentru un rezident dintr-o astfel de casă față de o persoană din afară.

Sorin Ciociu: Personalul din casă a rememorat data de 23 martie 2020, ziua în care a fost instituit primul lockdown, dar lucrurile au mers bine astăzi, adică oamenii s-au învățat, știu ce au de făcut, au învățat destule de multe în acest an și nu li se mai pare chiar atât de grav.

Ce am câștigat este că ne obișnuim cu o nouă rutină, cu un nou regim, cu un nou stil de viață și chiar dacă acesta este diferit, se pare că facem față.

Rep: Bănuiesc că lucrurile s-au schimbat mult în ultimul an în aceste case.

SC: Absolut. Lucrurile s-au schimbat foarte mult, de la modul în care lucrăm, la felul în care ne întâlnim cu diferiți oameni, la modul în care ne recrutăm personalul, la modul în care facem instruirea, la modul în care au loc diferite întâlniri și așa mai departe.

Rep: Pentru rezidenții înșiși ce schimbări a impus acest an?

SC: În primul rând avem o procedură nouă pentru vizita celor din interior și asta a produs destul de multe schimbări. Vizitele au avut loc în anumite condiții, atunci când au avut loc, pentru că o perioadă lungă din acest an scurs ele nu au fost posibile, însă atunci când lucrurile s-au relaxat puțin ele au avut loc în cadrul unor anumite restricții și în cadrul unor proceduri foarte clare, la început în afara caselor într-un loc special amenajat, unde era posibilă intrarea și ieșirea pe uși separate, unde oamenii puteau să se dezinfecteze și să se schimbe de haine.

Cert este că lucrurile au mers bine, ne-am adaptat destul de repede, au fost multe schimbări însă ele nu au fost deloc ușoare. Rezidenții din aceste case au avut în mod clar de suferit și viața lor s-a schimbat.

Citește interviul integral pe RFI

sursa foto: Pixabay

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă