CORONAVIRUS | Guvernul ceh amână redeschiderea magazinelor neesențiale din cauza creșterii numărului de contaminări

1 lună in urmă 2

Ministrul ceh al industriei Karel Havlicek a anunţat această decizie pe Twitter. "Situaţia pandemică nu este bună, varianta britanică (de coronavirus) continuă să se răspândească. De aceea, am decis să nu redeschidem deocamdată magazinele neesenţiale", a anunţat Havlicek, adăugând că guvernul va dezbate din nou săptămâna viitoare asupra redeschiderii magazinelor neesenţiale.

Republica Cehă, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, are una dintre cele mai mari rate de contaminare din Europa, cu 968 de noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

Guvernul minoritar al premierului Andrej Babis a fost criticat de opoziţie şi grupuri de cetăţeni pentru gestionarea haotică şi impredictibilă a pandemiei, dar el se confruntă şi cu cereri în creştere de relaxare a restricţiilor.

Guvernul ceh intenţiona să redeschidă magazinele neesenţiale începând de luni. El plănuia de asemenea să redeschidă parţial şcolile şi să-i aducă pe cei mai mulţi copii înapoi în sălile de clasă, în martie.

În ultimele săptămâni, spitalele au ajuns aproape de limita capacităţii lor. Vineri dimineaţa, pe teritoriul ţării mai erau disponibile 14% dintre paturile de la terapie intensivă, dintre care 149 de locuri pentru bolnavii de COVID-19. Numărul de pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi în stare gravă a ajuns la 1.258, aproape de vârful înregistrat în noiembrie.

Ministrul sănătăţii, Jan Blatny, a declarat miercuri că spitalele din Cehia ar putea fi copleşite cu pacienţi bolnavi de COVID-19 în următoarele două sau trei săptămâni, atenţionând că situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă