Coreea de Nord, "ingrijorata" in urma unor declaratii facute de Joe Biden: "Sunt un amestec nedeghizat in dreptul la autoaparare al statului nostru"

1 lună in urmă 4

Coreea de Nord il acuza sambata pe presedintele american Joe Biden de "amestec" si "provocare", prin condamnarea tirului de racheta efectuat joi de catre Phenian, relateaza AFP.

Un oficial nord-coreean de rang inalt, Ri Pyong Chol, apreciaza, intr-un comunicat publicat de agentia oficiala nord-coreeana de presa KCNA, ca presedintele Statelor Unite a aratat, prin declaratiile sale o "ostilitate profunda" fata de Phenian si avertizeaza ca repetarea unor asemenea declaratii ar putea antena "consecinte" nefaste pentru Washington.

Coreea de Nord - o putere nucleara - isi foloseste cu regularitate, de ani de zile, testele militare pentru a exercita presiuni in relatiile sale conflictuale cu Statele Unite.

Ea a efectuat joi un tir de testare a ceea ce prezinta drept un nou "proiectil tactic ghidat" - echipat cu un motor cu carburant solid.

Doua proiectile de acest tip au fost trase joi din estul Coreei de Nord catre tinte situate in Marea Japoniei, pe care Phenianul o numeste Marea de Est.

Premierul japonez Yoshihide Suga a anuntat imediat ca aceste proiectile sunt "doua rachete balistice", o categorie de rachete a caror dezvoltare si lansare sunt interzise Coreei de Nord prin mai multe rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU.

La fel ca seful Guvernului japonez, Joe Biden a apreciat ca testul nord-coreean constituie "o incalcare" a rezolutiilor ONU.

Presedintele Statelor Unite a avertizat Phenianul.

"Noi ne consultam partenerii si aliatii. Si vor exista raspunsuri daca (liderii nord-coreeni) aleg escaladarea. Vom raspunde in consecinta", a avertizat el.

Reactia lui Joe Biden este dur criticata de catre Ri Pyong Chol, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (unic) - care, potrivt KCNA, a supervizat tirul de joi.

"Asemenea declaratii ale presedintelui american sunt un amestec nedeghizat in dreptul la autoaparare al statului nostru si o provocare la adresa sa", denunta el in comunicat.

Coreea de Nord isi exprima "ingrijorarea profunda fata de faptul ca seful Executivului american considera gresit un test normal, o exercitare a dreptului la autoaparare al statului nostru, catalogata drept o incalcare a > ONU", subliniaza oficialul nord-coreean.

Membri europeni ai Consiliului de Securitate al ONU le-au cerut partenerilor lor din cadrul acestei instante o reuniune cu privire la ultimele tiruri de racheta din Coreea de Nord, potrivit unor surse diplomatice.

Aceasta reuniune, solicitata de catre Estonia, Franta, Irlanda, Norvegia si Regatul Unit ar urma sa aiba loc marti, cu usile inchise, precizeaza sursele citate.

Citeste si:

Drula, despre discutiile cu sindicalistii de la metrou: Nu exista niciun fel de acord. Ce au prezentat ca un rezultat al unor negocieri sunt, de fapt, cerintele dumnealorTestul care depisteaza in 20 de secunde infectia Covid-19, aprobat in Marea BritaniePedeapsa exemplara pentru ucigasul unei romance din Republica Dominicana. Criminalul a incercat sa-i convinga pe judecatori ca tanara s-a sinucisUnii europarlamentari din comisia pentru transporturi cer renuntarea cat mai rapida la ora de varaRomanul care creste bizoni pentru carne. Pretul impresionant al produsului cu doza mica de colesterol si continut mare de fier
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă