Copiii de 5-11 ani pot fi vaccinați antiCovid din data de 26 ianuarie/ Platforma de programare e disponibilă de azi, spun autoritățile

1 săptămână in urmă 19

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/01/dreamstime_s_215379816.jpg
Vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani începe în 26 ianuarie, în România, însă programarea în platforma dezvoltată de STS este posibilă de azi, anunță Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare (CNCAV).

Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare anunță că de astăzi, 13 ianuarie, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, iar vaccinarea propriu-zisă va începe în data de 26 ianuarie.

”Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali”, anunță CNCAV.

În acest moment, în platforma de programare sunt trecute 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie dacă au cerut doze pediatrice. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare, precizează sursa citată.

  • Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/  
  • Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty  este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
  • Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech se administrează deja copiilor peste 12 ani și a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în noiembrie pentru administrarea copiilor de 5-11 ani. De altfel, alte țări din Europa au început deja vaccinarea copiilor pentru această categorie de vârstă, iar România ar fi trebut să înceapă campania de vaccinare pe 15 ianuarie, însă abia după această dată ministerul sănătății a avut bani să cumpere 114.000 de doze din vaccinul Comirnaty, pentru că nu fuseseră fonduri prevăzute pentru această achiziție, a spus ministerul.

Prospectul vaccinului Comirnaty.

RoVaccinare precizează că, riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani.

Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8.7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4.3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0.2 – 1.9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile. Detalii: https://bit.ly/CDC-5-11

Mai multe informații despre recomandarea EMA privind vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani: https://bit.ly/3HAitfC

Citește și:

Articolul Copiii de 5-11 ani pot fi vaccinați antiCovid din data de 26 ianuarie/ Platforma de programare e disponibilă de azi, spun autoritățile apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă