Copii care nasc copii. Cazul fetiței de 13 ani care a întreținut relații sexuale cu un bărbat de 30 ani în casa părintească, cu acordul familiei

3 săptămâni in urmă 89

Două adolescente, de 13 și respectiv 14 ani, au născut în cursul acestei săptămâni la Maternitatea ”Buna Vestire” din Galați. Reprezentanții DGASPC Galați le oferă consiliere psihologică fetelor și le-au plasat sub supraveghere specială, iar Poliția a deschis dosare penale pe numele bărbaților pentru că au întreținut relații intime cu minore.

Poliția a deschis două dosare penale, iar Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGASPC) Galați a declanșat anchete, după ce două fete, de 13 și 14 ani, au născut zilele trecute la Maternitatea ”Buna Vestire” din Galați.

În cazul fetiței de 13 ani, s-a stabilit că aceasta a întreținut relații sexuale cu un bărbat de 30 de ani chiar în locuința familiei, cu acordul părinților. În al doilea caz, adolescenta de 14 ani a întreținut relații intime cu un bărbat din Tecuci, tot adult.

”Nu se poate vorbi de un act sexual consimțit la 12 ani”

Maternitatea ”Buna Vestire” din Galați a sesizat Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului din Galați cu puțin timp înainte ca fetele să nască.

”A fost demarată imediat evaluarea mediului familial. Consilierea psihologică este un demers pe care noi îl facem, dar nu toată lumea îl primește. Am sesizat Poliția în cazul bărbatului de 30 de ani, cu care minora de 13 ani a întreținut relații sexuale, dar și împotriva familiei, care a permis ca fiica lor să întrețină relații intime cu acel bărbat în casa familiei. Din punctul nostru de vedere, nu se poate vorbi de un act sexual consimțit în cazul unui copil de 12 ani, cât avea atunci”, a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Galați, pentru Libertatea.

Secția rurală 5 Rădești a preluat cazul fetiței de 13 ani și face cercetări. Poliția a deschis un alt dosar penal, tot pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor, și în cazul bărbatului care a întreținut relații intime cu adolescenta de 14 ani, potrivit informațiilor pe care ni le-a transmis comisarul șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Plasate sub supraveghere specială

Reprezentanții DGASPC Galați le-au explicat fetelor și familiilor acestora că locul potrivit pentru ele ar fi acum un centru maternal, astfel încât bebelușii să beneficieze de asistența de care au nevoie, iar adolescentele să învețe cum se crește un copil, dar aceștia le-au refuzat ajutorul.

Una dintre adolescente a fost diagnosticată cu SARS-CoV-2 și va rămâne în spital până la însănătoșire. După ce vor reveni acasă, cele două fete și copiii lor vor fi monitorizate strict de asistenții sociali din localitățile de domiciliu.

Nu îi pot scoate din casă pe bărbații care le-au lăsat însărcinate

Asistenții sociali au mâinile legate în privința celor doi bărbați care au întreținut relații sexuale cu minorele. Reprezentanții DGASPC Galați nu îi pot separa de fetele pe care le-au lăsat însărcinate, singurul lucru pe care îl pot face fiind consilierea acestora pentru creșterea micuților în condiții cât mai apropiate de normalitate.

”Rolul asistenței sociale din comunitate este extrem de important în aceste condiții, pentru că elimină riscul ca acești copii să fie scoși din familie. Fetele și familiile lor lor fi vizitate constant de asistenți sociali, care vor sprijini și îndruma cuplurile.Vom face asta până în momentul în care drepturile copilului sunt încălcate. Încercăm mai întâi menținerea în familie, chiar în familia lărgită, și abia apoi vom interveni și altfel”, a explicat Tania Calcan pentru Libertatea.

Reprezentanții DGASPC Galați pot cere ulterior emiterea unei ordonanțe președințiale pentru instituirea unui ordin de protecție a celor două minore și a copiilor lor, ce le va permite scoaterea din familie a acestora și plasarea într-un centru maternal.

FOTO www.dor.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă