COP26: Ce este conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow și de ce este importantă?

1 lună in urmă 13

Summit-ul de la Glasgow în Scoția se desfășoară între 31 octombrie și 12 noiembrie, sub președinția Marii Britanii și ar putea aduce schimbări majore viața de zi cu zi a oamenilor de pe întreaga planetă.

COP este acronimul de “Conference of Parts – Conferința Părților”, se desfășoară anual din 1995 sub egida ONU și anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 26.

Planeta se încălzește din cauza emisiilor de combustibili fosili cauzate de oameni. Evenimentele meteorologice extreme legate de schimbările climatice – inclusiv valuri de căldură, inundații și incendii de pădure – se intensifică. Ultimul deceniu a fost cel mai cald din istorie, iar guvernele sunt de acord că este nevoie de acțiuni colective urgente.

Pentru această conferință, 200 de țări sunt solicitate să își prezinte planurile de reducere a emisiilor până în 2030.

Obiective și mijloace

Toate statele au convenit în 2015 la COP21 Paris să facă schimbări pentru a menține încălzirea globală “cu mult sub” 2 C peste nivelurile preindustriale – și să încerce să țintească 1,5 C – astfel încât să poată fi evitată o catastrofă climatică.

Acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de Acordul de la Paris și înseamnă că țările trebuie să continue să facă reduceri mai mari de emisii de carbon până la zero net în 2050.

Ce se va decide la COP26?

Majoritatea țărilor își vor prezenta planurile de reducere a emisiilor înainte de începerea summit-ului, dar pe parcursul celor două săptămâni sunt posibile, chiar probabile noi anunțuri.

  • Trecerea mai rapidă la automobile electrice
  • Accelerarea eliminării treptate a energiei pe cărbune
  • Reducerea tăierilor de copaci
  • Protejarea mai multor oameni de impactul schimbărilor climatice, cum ar fi finanțarea sistemelor de apărare de coastă împotriva ridicării nivelului oceanelor.

Participanți și absenți

Aproape 25.000 de persoane sunt așteptate la Glasgow, inclusiv lideri mondiali, negociatori și jurnaliști. Cele mai notabile absențe sunt liderul Chinei (cel mai mare poluator mondial) Xi Jinping și cel al Rusiei, Vladimir Putin. Alți lideri absenți voi fi cei ai Braziliei, Japoniei, Mexicului și Iranului.

Zeci de mii de activiști și multe companii vor fi, de asemenea, acolo pentru a organiza evenimente, a face lobby – și a organiza proteste. Extinction Rebellion, de exemplu, solicită încetarea imediată a utilizării combustibililor fosili.

La sfârșitul conferinței, se așteaptă o formă de declarație, iar fiecare țară va fi obligată să se înscrie și ar putea include angajamente specifice.

De asemenea, un subiect important ce va fi discutat este compensarea țărilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.

În 2009, țările bogate au promis 100 de miliarde de dolari pe an pentru a ajuta națiunile mai sărace până în 2020. Cu toate acestea, acest obiectiv încă nu a fost îndeplinit și ar putea fi amânat până în 2023.

Angajamentele Chinei la COP26 vor fi, de asemenea, foarte importante. Acum este cel mai mare poluator din lume și are investiții în centrale pe cărbune din întreaga lume.

Efectul viitor asupra oamenilor

Unele angajamente luate la Glasgow ar putea afecta direct viața de zi cu zi a locuitorilor planetei. De exemplu, s-ar putea schimba pentru cei care conduc mașini pe benzină, cei care conduc o mașină pe benzină, cei care-și încălzesc casa cu gaze naturale sau cei care călătoresc cu avionul.

În calitate de națiune gazdă, Regatul Unit va dori probabil ca toate țările să susțină o declarație fermă în care să se angajeze din nou la zero emisii nete până în 2050 – precum și reduceri mari până în 2030.

UK va dori, de asemenea, angajamente specifice privind eliminarea combustibilului cărbune, mașinilor pe benzină și protejarea naturii.

Țările în curs de dezvoltare vor dori un pachet financiar semnificativ în următorii cinci ani, care să le ajute să se adapteze la creșterea temperaturilor.

sursa: BBC

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă