Controverse în SUA. Mai multe state acordă prioritate fumătorilor în primele etape ale vaccinării anti-COVID, în locul angajațiilor esențiali

1 lună in urmă 21

Fumătorii cu vârsta mai mică de 65 de ani sunt considerați ca făcând parte din categoria cu risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Instrucțiunile federale americane au recomandat ca aceste persoane să fie eligibile pentru vaccin în primele faze de distribuție, decizie care a înfuriat lucrătorii din ”domenii cheie” care sunt mai jos pe lista prioritate, anunță CNN.

New Jersey și Mississippi oferă vaccinul fumătorilor cu vârsta sub 65 de ani. Decizia este urmată de mai multe alte state, care au inclus fumătorii printre cei care urmează la rând, dar nu au deschis încă etapa, potrivit unei analize a Fundației Familiei Kaiser.

Lansarea pe etape este în conformitate cu liniile directoare federale de la Centrele SUA pentru Controlul Bolilor care plasează fumatul pe o listă de condiții „care determină un risc crescut de boli severe din cauza coronavirusului”.

Cu toate astea, demersul de a acorda prioritate fumătorilor față de lucrătorii esențiali, cum ar fi profesorii, a fost criticată.

Comitetul consultativ al CDC privind practicile de imunizare recomandă fumătorilor să fie vaccinați în faza 1C, deși statele pot alege singure cum vor să prioritizeze vaccinul.

Faza 1C include persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani, persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani cu afecțiuni medicale cu risc ridicat și alți lucrători esențiali.

Faza 1A include lucrătorii din domeniul sănătății și rezidenții unităților de îngrijire, iar Faza 1B include persoanele cu vârsta de 75 de ani sau mai în vârstă și lucrătorii esențiali din prima linie, alții decât cei din sănătate.

Foto: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă