Controale la spitalul din Timişoara, după ce o echipă Observator a dezvăluit detalii despre mai multe morţi suspecte de la Secţia de Mari Arşi

1 lună in urmă 46

De Iulia Pop.
Publicat: 05.04.2021, 20:41.
Actualizat: 05.04.2021, 20:46

Corpul de Control va fi trimis la Timişoara, la Marii Arşi! Decizia însă de a trimite Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a venit după ce scandalul celor opt morţi de la Casa Austria a ajuns la primul ministru. La două săptămâni după ce Observator a dezvăluit situaţia de la Marii Arşi şi morţile din cauza infecţiilor nosocomiale. Două săptămâni de când toţi evită să spună cine a greşit şi unde.

Cel puţin opt persoane internate la Secţia de Mari Arşi a spitalului din Timişoara ar fi murit din cauza infecţiilor nosocomiale.

Florin Cîţu, premierul României: La Timişoara am discutat cu domnul ministru. A spus că va trimite Corpul de Control la un moment dat, dar decizia este la domnia sa.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Nu ştiu detalii, dar ştiu că un secretar de stat, doamna Monica Althamer, se ocupă de caz. Am de gând să decid dacă trimit sau nu Corpul de Control din momentul în care am nişte rezultate.

După aproape două săptămâni de la dezvăluirile Observator, tăcerea în cazul Secţiei de Mari Arşi din Timişoara este la fel de asurzitoare. Ministerul a primit date din teritoriu, de la propriul reprezentant, Direcţia de Sănătate Publică, însă nu suficiente.

Sunt trecute în raport, potrivit surselor Observator, informaţii despre raportarea infecţiilor, dar nu sunt detalii care ar putea să indice de ce după ce au avut primele infecţii intraspitaliceşti raportate, Spitalul de Mari Arşi de la Timişoara a mai primit şi alţi pacienţi care au fost depistaţi cu bacterii.

Aşa că fără informaţii prea multe din teritoriu şi după un joc al declaraţiilor la nivel mare, ministrul Sănătăţii decide, într-un final, să trimită Corpul de Control şi Inspecţia Sanitară să verifice dacă raportările spitalului coincid cu informaţiile din dosarele pacienţilor.

Echipa Observator, noi descoperiri în cazul morţilor suspecte de la Timişoara

Până când ministerul va aduna informaţii în urma controlului, Observator a mai descoperit în documente că spitalul a uitat să raporteze o bacterie care apare în raportul medical al unuia dintre pacienţi - staphilococus haemolyticus. Este în fişa pacientului de la Găeşti, fişă pe care familia nu o are de la spital.

Pentru noi, pacientul cu numărul 6. Pentru familie, Nicuşor Vlad. S-a luptat o lună şi jumătate ca să trăiască. Avea şase infecţii nosocomiale - două găsite la internare şi alte patru căpătate pe perioada spitalizării la Timişoara. Nicio vorbă familiei despre asta. Au scris sec, a murit din cauza arsurilor. Arsuri aproape vindecate, din aceeaşi fişă medicală a spitalului.

Anduţa Karetsou, reprezentant Declic: Există o problemă cu subraportarea infecţiilor intraspitaliceşti. La acest moment se raportează undeva sub 1 la sută din infecţiile nosocomiale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

timisoara vlad voiculescu spital mari arsi control infectii
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă