Contribuţie importantă a specialiştilor români la studiul noului coronavirus

1 lună in urmă 1

O echipă de medici români de la Spitalul Colentina a realizat un studiu Covid 19 unic în lume care ar putea contribui la scăderea mortalităţii COVID-19. Concluzia studiului confirmă că virusul SARS COV 2 influențează negativ nivelul unei proteine anticoagulante din organismul uman, provocând forme severe ale bolii sau chiar decesul.

Medic şi pacient

Medic şi pacient

În lume nu există încă niciun studiu legat de proteina S, medicii români fiind așadar pionieri. Studiul a fost recunoscut internațional, fiind inclus în literatura de specialitate și publicat in American Journal of Therapeutics.

Studiul început în primăvara anului trecut a fost observat pe un esantion de 91 de pacienți cu forme severe de Covid 19 și cu valori scăzute ale proteinei S, proteină cu rol anticoagulant în organismul uman.

A fost observată așadar o relatie doză-efect între nivelul scăzut al proteinei S și formele grave de Covid. În continuare, medicii și-au propus să elucideze cauza și să identifice dacă pacienții aveau congenital un nivel scăzut de proteină S, devenind astfel vulnerabili formelor severe ale bolii sau virusul influența negativ nivelul normal al acestei proteine anticoagulantă.

Ulterior, pacienții supraviețuitori au fost rechemați și s-a observat că nivelul proteinei S a revenit la valori normale, la câteva luni dupa infectare. Așadar a fost demonstrat că virusul SARS COV 2 influențează negativ nivelul de proteina S, provocând forme severe cu tromboze, embolii sau chiar accidente vasculare.

Echipa care a realizat studiul este formată din 6 medici: Prof. Dr. Cristian Băicuș, Medic Primar, Prof. Univ., Șeful Secției Medicală Colentina și coordonatorul studiului, Dr. Marius Balea Jr., Medic Primar pneumolog, Șeful Secției de Pneumologie și inițiatorul studiului, Dr. Elena Stoichițoiu, Dr. Larisa Pinte, Dr Marius Nedelcu, Dr. Camelia Badea.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține cercetarea științifică românească, fiind un promotor al inovației și excelenței în medicină și își propune sprijinirea echipei în alte studii medicale.

fundatia dan voiculescu
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă