Contre pe Facebook între Violeta Alexandru şi Vlad Voiculescu. Ministrul sănătăţii dezvăluie „artificiile” în calcularea ratei de incidenţă

4 săptămâni in urmă 1

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, lider PNL Bucureşti, i-a atras atenţia, într-o postare pe Facebook, ministrului Sănătăţii că afirmații de genul „cifrele sunt altele” sporesc îngrijorarea în Bucureşti, în contextul noului val pandemic. În replică, Vlad Voiculescu i-a transmis că a descoperit mai multe „artificii” în calcularea ratei de incidenţă.

Violeta Alexandru susţine că „la ce tensiune e în București de câteva zile de când a crescut numărul cazurilor de Covid, contează mult câtă credibilitate are persoana care face declarații și, binențeles, ce declară”.

„Oricum, în București se declară multe. Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experiența lor. Afirmații ficiale/politice gen – nu am încredere în cifre/cifrele sunt altele, s-ar putea să evolueze lucrurile așa sau invers (fără să se indice argumentele), eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot – nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraș atât de îngrijorat este un oraș căruia îi scade randamentul”, a scris Violeta Alexandru cu trimitere la declaraţiile ministrului Vlad Voiculescu.

În replică, Vlad Voiculescu i-a transmis fostului ministru al Muncii că a descoperit „inovaţia” în care a fost calculată rata infectării înainte de alegeri.

Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere şi vom reuşi doar dacă spunem mereu adevărul. Felul ‘inovativ’ în care a fost calculată incidenta înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare: 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare – nicăieri în Europa nu s-a mai procedat aşa; 2) din calculul incidenţei la 14 zile au fost ‘pierdute’ vreo două zile. Astea sunt „artificiile” de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere şi mai mult decât atât.

Vlad Voiculescu:

„Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situaţii de genul asta. Altfel, ne furăm singuri căciula minţindu-ne frumos. Bănuiesc că nu ştiai despre ‘inovaţiile’ de mai sus. Asta poate îţi lămureşte de ce am spus zilele trecute că ‘cifrele sunt altele”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Postarea Violetei Alexandru a adunat peste 1.600 de aprecieri şi a generat peste 400 de mesaje.

Duminică, 21 martie, ministrul Voiculescu spunea rata de infectare în București este mai mare decât arată statisticile oficiale și de aceea, autoritățile iau în calcul impunerea carantinei. „Capitala are în realitate o rată de incidență mai mare decât cea din statisticile oficiale. Calculele pe care le avem la Ministerul Sănătății sunt altele în ceea ce privește rata de incidență. Dacă ținem cont și de situația internărilor și din secțiile ATI”, a subliniat acesta.

Calculul ratei de infectare s-a modificat în februarie, după mai multe contre între ministrul Voiculescu şi premierul Florin Cîţu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă