Continuă scandalul „Djokovici”. Premierul Australiei: „Dacă nu sunt dovezi pentru derogarea medicală, va fi trimis acasă cu primul avion”

1 săptămână in urmă 16

Premierul australian Scott Morrison a ameninţat miercuri, 5 ianuarie, că îi va cere lui Novak Djokovic să prezinte dovada că „derogarea medicală” pe care a primit-o pentru a participa la Openul Australiei este justificată. În caz contrar, tenismanul sârb, despre care nu există informații că ar fi vaccinat antiCovid, va fi trimis acasă „cu primul avion”, a spus demnitarul, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

„Aşteptăm prezentarea sa şi să ne furnizeze dovezi care să justifice această derogare”, a declarat Morrison, în cursul unei conferinţe de presă. Djokovici, 34 de ani, liderul clasamentului ATP, nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19.

„Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit faţă oricine altcineva şi se va întoarce acasă cu primul avion. Nu va exista nicio regulă specială pentru Novak Djokovici”, a insistat premierul.

Directorul turneului Australian Open, Craig Tiley, l-a îndemnat pe Novak Djokovici să dezvăluie motivul în baza căruia i-a fost acordată derogarea medicală pentru prezența la AO, care are loc între 17 și 30 ianuarie.

„Ar fi cu siguranţă util dacă Novak ar explica în ce condiţii a solicitat şi a obţinut o scutire”, a declarat Tiley, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Australiene de Tenis.

Acesta a subliniat, însă, că Djokovici nu a beneficiat de niciun tratament preferenţial pentru a obţine această derogare, în cadrul unui proces supravegheat de autorităţile australiene şi cele ale statului Victoria.

Un total de 26 de jucători sau membri ai staff-urilor lor, din cei aproximativ 3.000 aşteptaţi în Australia, au cerut o scutire şi doar câţiva dintre ei au reuşit să o obţină, a precizat Craig Tiley.

Novak Djokovici, care vizează al zecelea său trofeu la Australian Open, are şansa să-i depăşească pe rivalii săi Roger Federer şi Rafael Nadal, cu care împarte recordul de victorii în Marele Şlem (20), în cazul unui nou succes la Melbourne, luna aceasta.

Vestea că Djokovici participă la turneul de Mare Șlem după ce a primit o dispensă nu a fost primită bine de australieni.

E cât se poate de limpede că niciuna dintre prevederile medicale pentru exceptarea de la vaccin nu i se potrivește supersănătosului Novak. Motivul deciziei organizatorilor, la fel de evident: e vorba de Djokovici, nr. 1 mondial și GOAT, în clipa de față. Un jucător mai puțin faimos nu beneficiază cu siguranță de un asemenea favor.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu, într-un editorial pentru GSP.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă