Containerele de gunoaie de import descoperite ieri la Agigea nu sunt primele. Televiziune franceză, acum doi ani: „România devine pubela Europei”

1 săptămână in urmă 14

Libertatea a prezentat miercuri imagini cu tone de gunoaie nereciclabile aduse în portul Agigea din Germania cu un transport belgian și găsite de Garda de Mediu și Poliția de Frontieră. Sute de alte tone de deșeuri au intrat în țară în ultimii ani pentru a fi arse în incineratoare.

Cazul gunoaielor de import descoperite ieri la Agigea nu e unul izolat. În ultimii ani, au fost depistate mai multe transporturi de acest gen din mai multe țări europene, în același port sau chiar în locuri în care s-a ajuns terestru.

 „România devine pubela Europei”Containerele cu gunoaie din Germania descoperite miercuri în portul Agigea

În 2019, postul francez France24 a făcut un reportaj în care se întreba dacă România devine „pubela Europei”, explicând cum s-a ajuns ca aici să fie arse tone de deșeuri venite din alte țări occidentale. „Plastic, pneuri, baterii de mașini și deșeuri medicale – tot soiul de produse aduse ilegal sfârșesc în incineratoare”, relatau jurnaliștii francezi.

<iframe width="700" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/hiT3HYUxwLQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Și în 2020, au fost descoperite mai multe cazuri de transporturi de deșeuri din alte țări către România. Iată câteva dintre ele.

700 tone de gunoaie din Italia, abandonate în Bihor

Pe 16 februarie 2020, cu două săptămâni înainte ca pandemia de coronavirus să atingă România, Garda de Mediu Bihor a găsit 700 de tone de materiale textile abandonate în două sate din județ, la Ineu și Vadu Crișului. Transportul ilegal, conform ebihoreanul, ar fi fost făcut cu 33 de transporturi, iar gunoaiele ar fi fost ascunse în grajduri şi foste ferme din zonă.

16 containere venite din Anglia

În 20 februarie 2020, după doar 4 zile, doi români și un britanic au fost prinși încercând să introducă în țară 16 containere de gunoaie prezentate drept obiecte de uz casnic second hand. Acestea fuseseră aduse cu o navă olandeză venea din Marea Britanie, informa Agerpres.

Încă două. Apoi, până la 100

În continuarea cazului britanic, doar o lună mai târziu, autoritățile anunțau descoperirea altor 2 containere de gunoaie venite tot din Regatul Unit. Ambele transporturi au fost returnate în țara de origine. După trimiterea în judecată a fostei șefe a Vămii Constanța pentru contrabandă, s-a aflat, potrivit G4Media, că numărul total al transporturilor din septembrie 2019 a fost de circa 100 de containere de gunoaie.

46 de tone la Strehaia

La doar o lună după, în Strehaia, Mehedinți au fost găsite 46 de tone de gunoaie venite tot din Anglia. Patronului firmei care aducea gunoaie și primea 2.000 euro pe camion i s-a făcut dosar penal, conform Digi24.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă