Contabilul fugar de la Șiștarovăț a avut un complice: casierul Primăriei

1 săptămână in urmă 21

21 September 2022 11:45

Fostul contabil, care a fugit şi a fost căutat timp de doi ani după ce ar fi dat o lovitură financiară Primăriei, a ajuns în faţa instanţei după patru ani, fiind judecat pentru delapidare.

Scris de M.B. - Fostul contabil, care a fugit şi a fost căutat timp de doi ani după ce ar fi dat o lovitură financiară Primăriei, a ajuns în faţa instanţei după patru ani, fiind judecat pentru delapidare.

Fostul contabil al Primăriei Şiştarovăţ, Dănuț Blaguescu, a dispărut în 2018 şi a lăsat în urmă o gaură financiară instituţiei la care lucra. El s-a ascuns de poliţişti, care îl căutau pentru a da explicaţii, şi a fost găsit după aproximativ doi ani. Imediat ce au pus mâna pe el, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova l-au audiat şi apoi l-au acuzat de delapidare, aflând la audieri că a avut şi un complice. Dosarul a ajuns recent pe masa judecătorilor.

Complicele

Conform informaţiilor publicate pe portalul instanţelor, cazul lui Dănuț Blaguescu este deocamdată la judecătorul de cameră preliminară şi nu a fost programată data primei înfăţişări. Ceea ce atrage însă atenţia este că în acest dosar mai apare numele unui inculpat, respectiv al casierului Primăriei, Mircea Stelian Cuzman. Este judecat tot pentru delapidare, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova ne-a confirmat că a fost coautor la comiterea infracţiunii.

Contactat de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, primarul comunei Şiştarovăţ, Marinel Jurjescu, ne-a declarat că Mircea Stelian Cuzman este în continuare casier, pentru că şi-a achitat partea sa de prejudiciu, de aproximativ 38.000 de lei.

“Până când instanţa de judecată nu se va pronunţa în acest caz, el va rămâne angajatul Primăriei”, ne-a spus edilul.

Prejudiciul

Conform anchetatorilor, cei doi angajaţi ai Primăriei Şiştarovăţ ar fi cauzat un prejudiciu de 55.000 de lei prin „delapidare în formă continuată”. Prejudiciul este mai mic decât cel precizat iniţial de către reprezentanţii administraţiei locale, care calculaseră că lipsesc circa 86.000 de lei.

“Este vorba de bani cash care au dispărut din casierie şi sume aferente unor taxe şi impozite plătite de persoane fizice şi firme, dar care nu se regăsesc în contabilitate, iar chitanţele pentru ele au fost anulate. Presupunem că banii au fost sustraşi”, declarase, în 2020, primarul Marinel Jurjescu.

În timpul audierilor, doar Blaguescu şi-ar fi recunoscut parţial faptele. El ar fi spus că a avut probleme personale şi a avut nevoie de bani.

Primarul afirmă că fostul contabil, care şi-a pierdut funcţia de când a fugit, nu a achitat nimic din prejudiciu. Astfel, în procesul pentru delapidare, Primăria este parte vătămată, iar cei doi inculpaţi sunt judecaţi în stare de libertate.

Dispariţia

Contabilul Dănuț Blaguescu a dispărut în 2018. Angajatul a fost văzut ultima oară, de către colegii din Primărie, în 11 septembrie 2018, la începerea programului de lucru. La momentul sosirii unei echipe de control a Curții de Conturi, respectiv la ora 08,30, era deja dispărut.

Și-a lăsat pe birou telefonul personal, cheile, iar biroul era descuiat, la fel și dulapurile cu documente”, spunea, la vremea respectivă, un angajat.

În aceeași zi, Blaguescu a fost văzut de două ori în Lipova. Poliția a publicat un anunț, după ce familia a sesizat dispariția, iar ulterior contabilul a fost dat în urmărire.

Căutat mai bine de doi ani

Dispariţia angajatului a ridicat multe semne de întrebare, iar poliţiştii păreau incapabili să îl găsească. La un moment dat, a fost localizat pe teritoriul României, după ce a folosit un card bancar, însă autoritățile i-au pierdut urma înainte să ajungă la el. În 2020, mai multe surse au declarat pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro că fugarul ar fi protejat de oameni de afaceri italieni, care l-ar ascunde în Brăila. Ar fi vorba de persoane care ar fi avut datorii la Primăria Şiştarovăţ, rezultate din neplata unor taxe şi impozite. După îndelungi căutări, poliţiştii au dat de suspect tocmai în Tulcea.

Datorii la bancă

Dănuţ Blaguescu a mai avut probleme şi cu o bancă, după ce a luat un credit pe care nu l-a mai achitat integral. Judecătoria Lipova a decis, în august 2019, să admită cererea de încuviinţare a executării silite, “prin toate modalităţile de executare”, în vederea recuperării sumei de 30.704,56 lei, reprezentând creanţă, la care se adaugă şi cheltuieli de executare silită. Soluţia a fost fără cale de atac.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă