Consulate mobile, organizate pentru zonele cu mulți cetățeni români și fără reprezentanțe permanente. Lista zonelor propuse

1 săptămână in urmă 3

Ministerul Afacerilor Externe a lansat în consultare publică planul de organizare a 63 de consulate itinerante în anul 2021. Inițiativa are ca scop acoperirea zonelor din străinătate în care există comunități semnificative de cetățeni români și sunt situate la mare distanță de consulatele clasice.

Procedura, aprobată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, prevede o nouă procedură de organizare a consulatelor itinerante, care prevede planificarea anuală a calendarului acestora în două etape succesive:

1. La începutul fiecărui an, pe baza propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, în urma semnalelor de interes primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, este elaborată prima formă a Planului anual pentru organizarea consulatelor itinerante. Acesta este ulterior lansat în consultare publică, timp de două săptămâni, de către Centrala MAE și de către misiunile diplomatice și oficiile consulare, la nivelul comunităților românești și reprezentanților mediului asociativ din țările de reședință, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale sau prin reuniuni cu comunitatea, online sau fizic, acolo unde condițiile pandemice permit.

2. Pe baza eventualelor propuneri primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, Planul este ajustat și completat, iar forma finală a acestuia, cuprinzând calendarul consulatelor itinerante, este comunicată public și diseminată în rândul comunităților de cetățeni români, inclusiv prin intermediul canalelor online și social media.

Pentru anul 2021, MAE are în vedere, într-o primă fază, organizarea a 63 de consulate itinerant.

Puteți vedea aici calendarul organizării consulatelor itinerante

Pe lângă criteriile obișnuite (distanța față de cel mai apropiat consulat, dimensiunea comunității românești, volumul solicitărilor de servicii și asistență consulară formulate de cetățenii români din regiunile vizate), s-au luat în considerare și aspecte ce țin de restricțiile locale introduse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă