Constantin Durgheu, avocatul unei infirmere de la Balș: “Oamenii au fost chemați la audieri când încă aveau funingine pe mâini”

1 lună in urmă 1

Apărător al unei infirmierele care erau de serviciu în noaptea incendiului de la „Matei Balș”, Constantin Durgheu consideră că audierea personalului medical a fost una “prematură”, în condițiile în care aceștia se aflau în stare de șoc.

Durgheu s-a specializat în cazuri de incendii majore, el fiind și apărător în cazul Colectiv, el reprezentând-o și pe Daniela Ioana Niță, patroana firmei care a livrat artificii clubului. Daniela Niță a fost condamnată, în primă instanță, la 12 ani și 8 luni de închisoare. În prezent, în dosarul Colectiv se judecă apelul. 

„Nu dau numele clientului, e o infirmieră. Inițial trebuia să merg pentru toate cele patru doamne, dar, cum audierile s-au desfășurat în același timp, nu aveam cum să mă împart în patru, așa că am intrat pentru o persoană.”, a explicat avocatul. 

 “Oamenii au fost chemați la audieri când încă aveau funingine pe mâini”Avocatul Constantin Durgheu | Foto: Facebook.com

Doamnele de acolo erau bulversate, e o traumă

Constantin Durgheu apreciază drept „interpretabilă” atitudinea Parchetului de a face imediat audieri, o audierea acum, spune el, fiind „prematură”, având în vedere starea de spirit a medicilor, asistentelor și infirmierelor, dar și traumele pe care aceștia le-au suferit. 

Tocmai ieșiseră din tură și având în vedere faptul că încă aveau funingine în haine și pe mâini. Deși înțeleg că memoria oricui e mai proaspătă după producerea evenimentului cercetat… Poate să le fi dat posibilitatea să își vadă familiile, sunt oameni simpli.

Constantin Durgheu:

”Doamnele de acolo erau bulversate. Clienta cu care am fost împreună a repetat în fața polițistului că nu știe dacă vreodată îi va dispărea din minte imaginea nefericitului care ardea în flăcări. E o traumă. Nu ai ajuns să mergi acasă la soț, la copii, să faci un duș, să îți iei familia în brațe… Direct la audieri?”,  a arătat el. 

Orice deces creează presiune în plus

Întrebat cât de dificil i se pare acest caz, Durgheu a spus: „Cazul este complicat prin faptul că are consecințe deosebit de grave. Orice deces în plus nu face altceva decât să creeze o presiune și mai mare. Nu putem vorbi de acuzarea cuiva fără a se stabili măcar aparent, cu probe solide, cauza incidentului. Dosarul nu este deschis pe numele unei persoane, nimeni nu este acuzat, deoarece nu se poate ști cu exactitate dacă o persoană poate fi considerată suspectă și, mai departe, inculpată”.

El a explicat cum se poate derula mai departe dosarul penal: ”Dacă accidentul a avut cauze obiective, neimputabile cuiva, se clasează dosarul de urmărire penală, fără a fi inculpată vreo persoană. Dacă, dimpotrivă, se constată că incendiul a fost provocat de o persoană, acea persoană va fi inculpată”.

În ce privește cazul Colectiv, celălalt dezastru rezultat din incendiu în care are un client, Durgheu a mai spus că “speră” ca aceste două cazuri să nu semene între ele, “cel mai probabil, nu (seamănă: n.r.), deoarece cauzele incendiului au fost diferite”. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă