Consiliul UE va discuta în ședință extraordinară despre criza migranților de la granița Lituania-Belarus. “Este o ameninţare serioasă"

2 luni in urmă 21

Miniştrii de interne ai statelor UE vor lua în discuţie situaţia creată de creşterea afluxului de migranţi ilegali care trec graniţa Lituaniei venind dinspre Belarus, la o reuniune extraordinară convocată de preşedinţia slovenă a Consiliului UE, pentru 18 august, transmite Reuters.

La discuţiile care vor avea loc prin videoconferință vor participa şi reprezentanţi ai agenţiilor europene Frontex şi Europol.

''Ca urmare a situaţiei de la graniţa dintre Lituania şi Belarus, Uniunea Europeană se află sub o ameninţare serioasă de securitate şi este martora unei folosiri a migraţiei ilegale ca armă'', se arată într-o scrisoare adresată statelor membre de preşedinţia slovenă a Consiliului UE.

Conform documentului, unul dintre obiectivele acestei reuniuni este convenirea unor măsuri de securizare a respectivei frontiere externe a UE şi de susţinere a Lituaniei.

Confruntată cu un val de migranţi în ceea ce consideră a fi un ''război hibrid'' dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, Lituania a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi i-au trecut graniţa venind dinspre Belarus. Guvernul lituanian a început de asemenea să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul, conform Agerpres.

Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.

Citește și: UE vrea să impună sancțiuni traficanților de migranți pentru a opri numărul uriaș de treceri ilegale la granița Lituaniei

Majoritatea migranţilor sunt irakieni, iar Bruxellesul şi guvernul de la Vilnius afirmă că mulţi vin cu avionul de la Bagdad la Minsk.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi alţi responsabili europeni au cerut guvernului irakian o soluţie pentru a opri acest aflux, inclusiv suspendarea zborurilor către Minsk.

Conform unei surse a companiei aeriene naţionale irakiene, Iraqi Airways, aceste zboruri au fost deja suspendate începând de joi, dar informaţia încă nu este confirmată oficial.

Citește și: Comisia Europeană cere ajutorul statelor membre pentru Lituania, după ce Lukașenko a trimis mii de migranți peste graniță

Tot joi, Polonia a acuzat la rândul ei Belarusul că trimite un număr tot mai mare de migranţi ilegali să-i treacă graniţa, ca represalii după decizia Varşoviei de a-i oferi refugiu unei atlete belaruse ce a refuzat să se întoarcă în ţara ei după Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Preşedintele Lukaşenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.

Citește și: Zelenksi a ordonat serviciilor de securitate ale Ucrainei să protejeze exilații din Belarus, după moartea disidentului Șișov

Editor : A.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă