Consiliul Naţional al Elevilor reclamă bâlbâielile ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea elevilor pentru COVID: Experţii în sănătate publică să emită recomandări

2 săptămâni in urmă 23

Consiliul Naţional al Elevilor reclamă bâlbâielile ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea elevilor pentru COVID. Săptămâna acesta ar trebui să ajungă în şcoli testele pentru depistarea COVID-19 din salivă şi nici până acum nu este clar cine, cum, unde şi când va face aceste teste.

”În ultimele zile, oficialii din educaţie şi sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli, gata să fie folosite de elevi şi profesori, astfel încât să se contureze un spaţiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic. Totuşi, autorităţile au întârziat nepermis de mult cu achiziţia şi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendinţă generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?”, susţin reprezentanţii elevilor.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îl contrazice pe Cseke Attila în privinţa testării elevilor: „Nu poate fi implementată real. Când ai un singur cadru medical sau niciunul, este imposibil”

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă dezinteresul autorităţilor cu privire la lipsa de viziune în adoptarea unor măsuri de protecţie suplimentare pentru elevi şi profesori, precum şi reglementările lacunare venite din partea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Educaţiei, care ”nu au înţeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanţii societăţii civile în tot acest proces”.

”Solicităm ferm ca experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, în aşa fel încât actul educaţional să nu fie în niciun fel afectat”, afirmă reprezentanţii elevilor.

„La acest moment, nu cunoaştem aproape nimic despre testarea din şcoli. Profesorii şi sindicatele din învăţământ protestează şi condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinţii e posibil să nu îşi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinşi la mijloc – între orgoliile unora şi incompetenţa altora. Solicităm tratarea situaţiei cu celeritate şi reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situaţia din teritoriu, nu după cum cred unii şi alţii că este la şcoală”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă