Consiliul Naţional al Elevilor, reacție la ABRAMBUREALA cu testele pe bază de salivă: "Nimeni nu știe cum sau dacă se vor administra". Ce ACUZAȚII le sunt aduse profesorilor

2 săptămâni in urmă 17

MARŢI, 16 NOIEMBRIE 2021, 12:16

SURSĂ: Realitatea.NET AUTOR: Dana Bărăgan

„La acest moment, nu cunoaștem aproape nimic despre testarea din școli. Profesorii și sindicatele din învățământ protestează și condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinții e posibil să nu își dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinși la mijloc - între orgoliile unora și incompetența altora. Solicităm tratarea situației cu celeritate și reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situația din teritoriu, nu după cum cred unii și alții că este la școală”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții CNE susțin că se observă "o tendință generală din partea profesorilor" de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipsește în cea mai mare parte dintre unitățile de învățământ.

„Solicităm ferm ca experții în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din școli, în așa fel încât actul educațional să nu fie în niciun fel afectat”, arată aceștia.

În context, CNE „condamnă dezinteresul autorităților cu privire la lipsa de viziune în adoptarea unor măsuri de protecție suplimentare pentru elevi și profesori, precum și reglementările lacunare venite din partea Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației, care nu au înțeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanții societății civile în tot acest proces”. 

Reamintim că mniistrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni seara, că testele COVID-19 pe bază de salivă, non-invazive ar trebui să ajungă în şcoli în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare.

„S-au semnat vineri contractele subsecvente, după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate, cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între una şi cinci zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, de exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între una şi cinci zile. Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea săptămâna viitoare, luni", a declarat Cîmpeanu, la un post TV.

El a adăugat că se aşteaptă, totuşi, ca testele să sosească până la finalul săptămânii în curs: „Aşteptarea mea este, aşa cum am primit informaţia, la finalul acestei săptămâni. Dar, se poate foarte bine să fie şi luni, marţi, la începutul săptămânii viitoare".

Sorin Cîmpeanu a precizat că toţi elevii urmează să fie testaţi, indiferent dacă sunt sau nu sunt vaccinaţi anti-COVID-19.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă