Consiliul de Securitate ONU se reunește vineri pentru a discuta situaţia din Afganistan

2 luni in urmă 22

Consiliul de Securitate ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre degradarea situaţiei din Afganistan. După ce și-au impus controlul asupra unor ample zone rurale, talibanii și-au intensificat atacurile asupra mai multor capitale de provincii, punând în dificultate forțele afgane și guvernul de la Kabul.

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU are loc în urma solicitării guvernului afgan, căruia i s-au alăturat Norvegia şi Estonia, au declarat joi diplomaţi citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

Ultima reuniune a Consiliului de Securitate privind Afganistanul datează din luna iunie, însă de atunci situaţia s-a deteriorat rapid în ţara devastată de război.

Talibanii controlează ample zone rurale şi se înfruntă acum cu forţele guvernamentale în mai multe mari oraşe, printre care Herat, în apropiere de frontiera de vest cu Iranul, Kandahar și Lashkar Gah în sud. Locuitorii din Lashkar Gah au fost îndemnați să părăsească orașul, în contextul începerii unei operațiuni militare a forțelor guvernamentale împotriva talibanilor

Luptele sunt intense din luna mai, atunci când forţele americane şi internaţionale şi-au început retragerea din ţară, care urmează să se încheie până la 31 august pentru soldaţii americani.

Armata afgană şi comandamentul american şi-au intensificat loviturile aeriene asupra insurgenţilor, iar aceştia au avertizat miercuri că îi vor viza pe înalţi responsabili ai guvernului de la Kabul drept represalii.

Uniunea Europeană a denunţat joi ultimele atacuri criminale ale talibanilor şi a cerut o "încetare a focului urgentă, totală şi permanentă".

Editor : B.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă