Consilierii științifici din Marea Britanie nu recomandă vaccinarea copiilor sănătoşi de 12-15 ani

1 lună in urmă 18

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-COVID (JCVI) din Marea Britanie a anunţat vineri că nu recomandă vaccinarea anti-COVID a tuturor copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani. Experții preferă o abordare precaută în cazul copiilor sănătoși din cauza incertitudinilor legate de impactul pe termen lung al efectelor secundare rare ale vaccinurilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit comitetului, adolescenţii şi copiii care au anumite afecţiuni care îi predispun riscului de a suferi de forme grave de COVID-19 ar trebui să fie vaccinaţi. Pentru ceilalţi, beneficiul de a primi un vaccin anti-COVID-19 este mic.

Experţii au mai precizat că, deşi cazurile de miocardite în rândul tinerilor după vaccinarea cu Pfizer nu sunt de obicei grave, este de preferat să aştepte să apară mai multe informaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale acestei afecţiuni, înainte de a recomanda vaccinarea copiilor sănătoşi.

Poziţia JCVI este că, per total, beneficiile pentru sănătate ale vaccinării anti-COVID-19 a copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani sunt marginal mai mari decât potenţialele prejudicii. Dacă avem o abordare precaută, această marjă de beneficiu este considerată prea mică pentru a susţine vaccinarea universală anti-COVID-19 pentru acest interval de vârstă, în acest moment.

Profesorul Wei Shen Lim, preşedintele consiliului pentru imunizarea anti-COVID-19 din cadrul JCVI:

De asemenea, JCVI a declarat că va extinde recomandarea de vaccinare anti-COVID-19 la mai multe categorii de copii cu vârsta între 12 şi 15 cu comorbidităţi, subliniind că marea majoritate a puţinilor copii spitalizaţi cu COVID-19 prezintă astfel de comorbidităţi.

Recomandarea ar putea face ca Marea Britanie să urmeze o altă abordare în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor față de Statele Unite, Israel şi unele ţări europene, care urmăresc să vaccineze toți copiii din această categorie de vârstă.

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală. Autorităţile au anunțat că le-au solicitat consilierilor ştiinţifici să evalueze şi alţi factori, cum ar fi întreruperile programului şcolar. Între timp, mai mulți britanici s-au pronunţat în favoarea vaccinării copiilor.

Marea Britanie a raportat peste 133.000 de decese COVID-19 şi aproape 7 milioane de cazuri. Cu toate astea, chiar dacă transmiterea în rândul copiilor poate fi foarte ridicată, aceştia ajung foarte rar să facă o formă gravă.

România a început pe 2 iunie vaccinarea copiilor pentru această categorie de vârstă cu serul de la Pfizer, iar pe 2 august, cu cel de la Moderna.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă