Conducta Yamal-Europa funcționează pentru a 13-a zi în marșarier, în loc să aducă gaz rusesc

2 săptămâni in urmă 18

Gazoductul Yamal-Europa, care de obicei trimite gazul rusesc spre vest, în Europa, a funcționat duminică, pentru a 13-a zi consecutivă, în direcția est, dinspre Germania spre Polonia, potrivit datelor operatorului de rețea german Gascade, preluate de Reuters.

Datele de la punctul de măsurare Mallnow de la granița germano-poloneză au arătat volume spre est de aproape 5,4 milioane de kilowați oră (kWh/h), fluxul fiind aproximativ constant în ultimele 24 de ore.

Conducta este o rută majoră pentru exporturile de gaze rusești către Europa.

Duminică nu existau solicitări pentru fluxuri în direcția vest prin Mallnow.

De asemenea, exportatorul rus Gazprom nu a rezervat capacități pentru export prin gazoduct pentru duminică.

Compania a rezervat 8,3 milioane de kWh/h de capacitate de tranzit prin gazoduct pentru luna ianuarie, în cadrul unei licitații desfășurate luna trecută.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Germania revinde gazul rusesc Poloniei și Ucrainei în loc să amelioreze situația din piață, dând vina pentru inversarea fluxurilor de-a lungul conductei Yamal și pentru creșterea prețurilor pe importatorii germani de gaz.

Nominalizările de capacitate pentru fluxurile de gaz rusesc din Ucraina către Slovacia prin punctul de frontieră Velke Kapusany, o altă rută majoră pentru gazul rusesc către Europa, au scăzut și mai mult duminică.

Nominalizările s-au situat la 375.529 de megawați oră (MWh), cel mai scăzut nivel de după 25 februarie 2021, față de 524.134 MWh sâmbătă, au arătat datele operatorului slovac de gazoducte Eustream.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă