Condiții pentru programul Tomata în 2022. Cum obții cei 4.000 de euro de la stat

6 zile in urmă 30

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a prezentat câteva dintre programele de sprijin care o să fie derulate în acest an în cadrul unei conferințe. Fermierii trebuie să afle cum pot să obțină 4.000 de euro din partea statului pentru programul Tomata în 2022.

Ce trebuie să afle fermierii despre programul Tomata

Modificările care au fost aduse proiectelor de acte normative la nivelul MADR au fost prezentate, ele aflându-se în consultare publică pentru ultimele 10 zile. Ministrul Agriculturii a prezentat noua formă a actului consolidat. Acesta o să meargă spre avizare, iar apoi spre aprobare, în ședința de Guvern.

Fermerii pot încasa valoarea sprijinului maxim pentru programul Tomata, acesta ajungând la 4.000 de euro pentru fiecare beneficiar, anume 3.000 de euro pentru ciclul I și 1.000 de euro pentru ciclul II.

„Încurajez cetățenii români să consume produse românești”

Astfel, producțiile trebuie să fie valorificate între 1 martie și 10 iunie pentru primul ciclu și între 15 octombrie și 9 decembrie pentru al doilea. De asemenea, trebuie să fie realizate 3.000 kg/1.000 mp pentru producțiile minime necesare.

„Ţinând cont de factorii de risc prezenţi în agricultură şi de tot ceea ce se întâmplă la nivel european şi chiar global, legumicultorii au nevoie de un sprijin concret pe care l-am prevăzut în actul normativ.

Am pornit toate programele MADR de la analiza indicatorilor de rezultat, de la modul în care noi ne situăm în balanţa comercială, plecând de la producţie şi asigurarea consumului din resurse proprii naţionale raportat la ceea ce înseamnă importuri.

Încurajez cetăţenii români să consume produse româneşti şi fermierii să producă mai mult pentru piaţa internă, astfel încât lanţul scurt dintre fermieri, producători şi consumatori să fie unul cât mai eficient.”, a transmis Adrian Chesnoiu.

Forma inițială a actului normativ prevedea o cantitate de 5.600 kg/1.000 de mp. Mai mult, fermierii pot să primească 1.000 de euro pentru producțiile valorificate între 15 octombrie și 9 decembrie atunci când vine vorba despre legumele deficitare.

Noi informații pentru fermieri

Producțiile minime necesare pentru 1.000 mp se referă la castraveți, 4.000 kg, față de 5.600 kg, ardei gras sau lung, 2.000 kg, fasole păstăi, 1.500 kg, spanac, 1.000 kg, salată, 15.000 de plante, față de 1.440 kg, dar și ceapă verde, 100.000 de bulbi, față de 1.000 de kg.

De asemenea, Adrian Chesnoiu le-a mulțumit tuturor fermierilor pentru propunerile propuse în etapa de consultare a beneficiarilor programelor. Actele normative pot să răspundă la nevoile concrete pe care le au aceștia atunci când vine vorba despre sprijinul pe care îl pot obține de la stat.

„Le mulţumesc tuturor fermierilor pentru că au transmis propuneri pentru îmbunătăţirea actului normativ.

Indiferent cât de mult ai vrea într-o instituţie publică să creionezi un act normativ cât mai aproape de perfecţiune, întotdeauna există aspecte ce pot fi îmbunătăţite.

Eu sunt un om al dialogului şi voi rămâne la fel în toată perioada mandatului meu pentru că vreau să facem legi bune, programe bune, care să vină în sprijinul fermierilor şi să nu fie doar reforme pe hârtie care nu îşi ating obiectivele şi scopurile.”, a spus ministrul Agriculturii.

Autoritatea Națională Fitosanitară joacă un rol important în tot procesul de implementare al programului, ținând cont că aceasta monitorizează, prin probe de legume, reziduurile de pesticide. Consumatorii primesc doar produse sigure, bucurându-se de mese îmbelșugate.

The post Condiții pentru programul Tomata în 2022. Cum obții cei 4.000 de euro de la stat appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă