Condamnații la moarte ar putea ajunge în fața plutonului de execuție într-un stat al SUA, din cauza crizei de injecții letale

2 luni in urmă 1

Senatorii din Carolina de Sud au votat marți pentru aprobarea unui proiect de lege care prevede reluarea execuțiilor în acest stat cu plutonul de execuție și prin electrocutare, dacă nu sunt disponibile serurile pentru injecția letală.

Vestea surprinzătoare vine după ce în acest stat, în ultimii 10 ani, nu a fost executat niciun condamnat la moarte.

În timp ce pedeapsa cu moartea este legală în Carolina de Sud, care are în momentul de față 37 de persoane condamnate la pedeapsa capitală, statul nu a reușit să achiziționeze serurile necesare injecției letală. Acest proiect de lege ar obliga persoanele condamnate la moarte să aleagă între scaunul electric și plutonul de execuție, în cazul în care injecția letală nu este disponibilă, potrivit CBS News.

Senatorii au aprobat proiectul de lege cu 32 de voturi pentru și 11 împotrivă marți. Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Senat. Într-o declarație pentru CBS News, un purtător de cuvânt al guvernatorului Henry McMaster a spus că acesta va „semna cu mândrie” acest act legislativ.

Proiectul de lege, depus de parlamentarii republicani, prevedea inițial doar varianta scaunului electric, dacă injecția letală nu era disponibilă, dar un democrat, senatorul Dick Harpootlian, a depus un amendament prin care deținuții pot opta și pentru plutonul de execuție, o variantă pe care unii o consideră „mai umană” decât scaunul electric.

În 2017, judecătoarea Sonia Sotomayor de la Curtea supremă a spus că, deși unii ar putea considera că este o metodă învechită, dovezile sugerează că aceasta poate provoca o moarte aproape instantanee. „Pe lângă faptul că este aproape instantanee, moartea prin împușcare poate fi, de asemenea, relativ nedureroasă”.

Editor : D.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă