Condamnat pe viaţă şi eliberat după 68 de ani, un american spune că e „frumos să revii în lume”

1 lună in urmă 1

Joe Ligon, în vârstă de 83 de ani, a fost eliberat dintr-o închisoare din Pennsylvania, după ce a petrecut aproape șapte decenii după gratii, fiind condamnat pe viaţă în 1953, transmite CNN.

Joe Ligon a fost închis în februarie 1953, pe când avea 15 ani, fiind condamnat pe viaţă, după ce a pledat vinovat în cazul unui jaf din Philadelphia, care s-a soldat cu doi morţi şi şase răniţi.

A fost găsit vinovat pentru două acuzații de crimă de gradul I, iar Ligon a recunoscut că a înjunghiat cel puțin una dintre cele opt persoane înjunghiate în acea zi. Pe de altă parte, avocatul său Bradley Bridge a declarat că Joe susţine că nu a ucis niciodată.

„Copilul care a comis acele infracţiuni în 1953 nu mai există. Persoana care a ieșit din închisoare în 2021 are 83 de ani, a crescut, s-a schimbat și nu mai este o amenințare”, a spus avocatul Bridge. „A plătit mult pentru daunele și prejudiciile pe care le-a făcut. Este oportun să-și petreacă ultimii ani din viață în libertate”, a adăugat avocatul.

„Acum sunt adult”, a spus Ligon. „Nu mai sunt un copil. Nu numai că am crescut, sunt bătrân și îmbătrânesc în fiecare zi”, spune Joe Ligon.

Cum i se pare reîntoarcerea la lume

Joe Ligon este ajutat de John Pace, un fost deţinut, şi de avocatul său şi alţi oameni să reziste șocului intrării într-o lume nouă. Acesta locuieşte cu o familie din Philadelphia, care joacă un rol în procesul de reintegrare. Ligon spune că vrea să-i ajute şi pe alții să învețe din experiența sa.

„Aștept cu plăcere să întorc ajutorul oamenilor care mă ajută, întâlnindu-mă cu o parte din generația tânără, cu o parte din generația mai veche și cu unii dintre reporteri… să împărtășesc o parte din povestea mea”, spune Joe Ligon. Întrebat cum e să te întorci în lume la o zi și jumătate după eliberare, Ligon a răspuns că este „frumos.”

A refuzat de două ori eliberarea condiţionată

În 1970, Ligon și complicii săi au primit opțiunea de eliberare condiţionată din partea guvernatorului Pennsylvania, dar Joe Ligon a respins această posibilitate. De asemenea, a mai respins o altă ofertă de eliberare condiționată în 2017, după ce o hotărâre a Curții Supreme a SUA l-a făcut eligibil.

Joe Ligon spunea că eliberarea condiționată nu i-ar acorda libertatea dorită după decenii de închisoare. „Ar fi fost eliberat probabil, dar cu condiția ca el să fie sub supraveghere pentru tot restul vieții sale”, a spus avocatul Bridge, care a precizat că Ligon nu a dorit acest lucru.

Avocatul Bridge, care l-a reprezentat 15 ani pe Ligon, a susținut în cele din urmă că o condamnare pe viață pentru o infracțiune pe care Ligon a săvârșit-o în calitate de minor era neconstituțională. A câștigat procesul în noiembrie 2020, care i-a permis libertatea lui Ligon în propriile sale condiții în 2021.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă