Compot de pere. Cum să îți iasă delicios

3 săptămâni in urmă 16

Dacă nu ai încercat niciodată compot de pere, atunci este timpul! Compotul este o băutură tradițională rusească, ce combină un sortiment de fructe cu un sirop bogat și gros.

Despre compot

Baza compotului este, bineînțeles, fructul. Printre numeroasele rețete se pot găsi unele care folosesc fructe uscate, în timp ce altele folosesc fructe de pădure, iar altele apelează la fructe de vară conservate – sau la un sortiment din fructele de sezon. În funcție de tipul de fructe folosite, condimentele și nivelul de dulceață sunt de obicei ajustate pentru ca aroma compotului de fructe să fie optimă.

Gătitul lent este important, pentru ca fructele să-și păstreze forma. Rezultatul poate fi servit cald sau răcit. Compotul este extrem de ușor de preparat în casă, iar fiecare poate crea versiuni unice, cu fructe speciale, după gust.

Deoarece fiecare sezon se înnobilează cu câte un fruct, este posibil să faci loturi mari de compot și apoi să răcești sau să congelezi restul pentru a-l bea în altă perioadă – de obicei iarna.

Alegerile preferate în Rusia sunt de obicei căpșunile, afinele, zmeura, caisele, prunele, dar experimentele sunt întotdeauna binevenite.

Compotul este o băutură răcoritoare minunată pe tot parcursul anului – răcoritor de rece vara sau apetisant de fierbinte în mijlocul iernii.

Compot de pere

Ingrediente

  • 2 kg pere
  • 2 litri de apă
  • 6 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 1 linguriță de vanilie sau lichior

Pentru a face compot de pere, începe prin a face un sirop din apă înăbușită cu zahăr, suc de lămâie și vanilie sau lichior. Apoi, adaugă fructele tăiate uniform și fierbe-le la foc mic până când fructele încep să se înmoaie. 

Atunci când amesteci fructe mai tari și mai moi, adaugă mai târziu fructele mai moi, pentru ca acestea să nu dispară în timp ce fructele mai tari se fierb. 

Durata de gătire variază, în funcție de gustul fiecăruia, unii bucătari preferând să încălzească doar puțin fructele, în timp ce alții le fierb până când acestea devin moi și uniforme. Pentru a face compotul să aibă un gust și mai bogat, adaugă câteva frunze de mentă proaspătă cu trei minute înainte ca băutura să fie gătită. Poate fi servit atât cald, cât și rece.

Conservarea

În perioada sovietică, unul dintre principalele repere ale unei gospodării model era numărul de borcane mari de trei litri de compot pe care o gospodină reușea să le sigileze și să le depoziteze pentru iarnă.

Femeile petreceau ore lungi și obositoare culegând fructe de pădure, cumpărând tot ce nu putea fi cultivat și preparând compoturi și gemuri pentru zile întregi.

Fiecare gospodină care se respecta deținea un dispozitiv ciudat numit „un sigilator de borcane” care avea un scop destul de clar și fără de care nu se putea descurca.

Într-o anumită perioadă a istoriei Rusiei, când magazinele erau literalmente goale și era imposibil să cumperi ceva cu adevărat gustos, astfel de conserve erau atât o necesitate, cât și un răsfăț. Dar chiar și astăzi, când magazinele oferă mai multă mâncare decât poate fi consumată în realitate și nu există nicio nevoie practică de a pierde timp și efort pentru a sigila borcane nesfârșite de compot, pentru mulți oameni, în special pentru cei în vârstă, este un obicei de care le este aproape imposibil să scape. 

Un număr destul de mare de întreprinderi din Rusia obișnuiau să aibă o cantină pentru angajații lor; universitățile și institutele rusești manifestau aceeași preocupare pentru studenții lor. Cea mai ieftină, cea mai frecventă și uneori singura masă care exista (și încă mai există în unele locuri), putea fi găsită aici. 

Masa fixă consta în niște supă, o porție modestă de fel principal și un pahar de compot, omniprezent la desert. 

Istoria compotului

Băutura tradițională rusă a devenit atât de populară în întreaga lume încât astăzi există câteva versiuni internaționale ale acestei băuturi. În Franța, de exemplu, „compotul” poate fi, de asemenea, un piure fin de fructe fierte, făcut pe bază de mere, cu posibila adăugare de caise, pere sau diverse alte fructe.

În Statele Unite, uneori se adaugă alcool la amestecul de fructe, realizându-se astfel un cocktail cu conținut scăzut de alcool, asemănător unui smoothie.

În Marea Britanie, siropul tradițional este diluat cu vanilie, coajă de lămâie sau de portocală, scorțișoară sau cuișoare.

În România, compotul se consumă mai ales toamna și iarna, fiind făcut din mere, pere, gutui sau alte fructe de sezon. 

Cum faci salată de bureți pentru iarnă

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă