Competițiile ecvestre din Europa au fost întrerupte de federația internațională, după ce un virus mortal a ucis patru cai, iar alte 80 de cabaline prezintă simptome

2 luni in urmă 2

De parcă criza coronavirusul nu ar fi pus suficientă presiune pe scena ecvestră, izbucnirea unei epidemii mortale în rândul cabalinelor a determinat federația de specialitate să oprească seria de concursuri internaționale CES Valencia Tour, din Spania. Începând cu 21 februarie, zeci de cai au fost afectați de virusul herpesului ecvin (EHV-1), informează ziarul elvețian Blick.

Federația Mondială Ecvestră (FEI) ceruse tuturor proprietarilor de cabaline să părăsească Valencia până când animalele se vor însănătoși, recomandarea n-a fost asculată și boala s-a răspândit. În acest moment sunt raportate cel puțin alte trei focare în Europa.

Luni, 1 martie, FEI a anunțat că oprește toate turneele din Europa până pe 28 martie!

„Acest focar de EHV-1 este cel mai grav din Europa din ultimele decenii”, a afirmat secretarul general al FEI, Sabrina Ibanez.

Potrivit bilanțului anunța, peste 100 de cai sunt încă în izolare la Valencia. 84 de cabaline prezintă simptome, 11 sunt tratate în clinici veterinare de specialitate. Cel puțin patru cai au murit deja.

Virusul herpesului ecvin poate provoca boli contagioase grave la cai. Infecția se transmite direct, prin contactul dintre cai, sau indirect, prin vase de alimente contaminate, jgheaburi ori găleți cu apă.

EHV-1 provoacă o infecție a căilor respiratorii superioare cu febră, stare generală slăbită, pierderea poftei de mâncare, dificultăți la înghițire, descărcare oculară și nazală și, uneori, tuse. De regulă, există o auto-vindecare rapidă. Pot apărea și simptome neurologice, cum ar fi mersul instabil sau chiar paralizia membrelor.

EHV-1 nu se transmite la oameni.

Foto: cesvalenciatour.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă