Comitetul pentru vaccinare, clarificări despre „informații inexacte și înșelătoare” privind campania de vaccinare

1 lună in urmă 18


Comitetul național pentru vaccinare (CNCAV) a semnalat că debutul campaniei de vaccinare în toate statele membre UE este marcat de informații false care circulă în mediul online, cu scopul de a sădi neîncrederea populației în serul anti-COVID.


Astfel, pe rețelele sociale au început să circule informații greșite și inexacte care pun la îndoială siguranța vaccinului, aducând drept argument că țări precum Germania și Belgia au întrerupt vaccinarea sau că polițiștii din Franța protestează împotriva vaccinării.


În acest sens, CNCAV a oferit câteva clarificări despre zvonurile care au luat amploare pe rețelele sociale.


Germania nu suspendă campania de vaccinare


Germania nu a suspendat campania de vaccinare la nivel național, ci a amânat vaccinarea în câteva districte din nordul Bavariei, deoarece autoritățile au întâmpinat dificultăți în timpul transportului.


Mai exact, un număr de 1.000 de doze au fost transportate la o temperatură nepotrivită de 15°C în loc de -80°C. Autoritățile germane au contactat producătorul pentru a se asigura că dozele pot fi utilizate și au amânat administrarea dozelor pentru a se asigura că vaccinarea se realizează în condiții optime.


Belgia ia în calcul o strategie diferită de vaccinare


Belgia nu a întrerupt sau amânat vaccinarea, ci analizează o potențială schimbare a strategiei de vaccinare. 


Aceasta ar presupune vaccinarea unui număr mai mare de persoane cu prima doză de vaccin și întârzierea/ amânarea administrării celei de-a doua doze, scopul fiind de a vaccina cât mai repede cât multe persoane pe fondul apariției noii tulpini mai contagioase a SARS-CoV-2, identificată în Marea Britanie, și a numărului mic de doze de vaccin disponibile.


Vaccinul dezvoltat de Pfizer se administrează în două doze, la interval de 21 de zile de la prima. Dar, există o dezbatere în acest moment în Belgia în cadrul comunității științifice pentru a se determina dacă amânarea celei de-a doua doze influențează eficacitatea vaccinului.


Conform companiei Pfizer, studiile de fază 3 au relevat o eficacitate de 95%, răspunsul imun instalându-se la 7 zile după cea de-a doua doză.


Franța protestează împotriva unui proiect de lege, nu a vaccinului


În cazul Franței, protestele nu au fost organizate de către poliție și nu au fost îndreptate împotriva vaccinului/ vaccinării.


Acestea sunt îndreptate împotriva unui nou proiect de lege introdus la finalul anului trecut, proiect ce își propune interzicerea fotografierii/filmării și partajării materialelor foto-video cu intenții rău-voitoare a polițiștilor în timpul intervențiilor, ce ar putea denigra imaginea forțelor de ordine.


Foto: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă