Comitetul Național de Vaccinare, răspuns pentru APADOR-CH: Achiziția de vaccinuri nu o facem noi. Datele sunt publice

1 lună in urmă 4

După ce APADOR-CH a anunțat că a dat în judecată Comitetul Național de Vaccinare, „pentru că refuză să furnizeze informații despre câte doze de vaccin a contractat România, câte a plătit și câte mai urmează”, CNCAV a răspuns că nu a primit acea solicitare și că „achiziția nu o face CNCAV-ul”.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a anunțat vineri, 26 martie, că a dat în judecată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, acuzând, printre altele, că instituția nu comunică numărul dozelor de vaccin, defalcat pe fiecare firmă producătoare, primite de statul român, sau care vor fi primite, ori dacă România va primi vaccinuri de la alţi furnizori sau entităţi decât Uniunea Europeană, a notat apador.org.

În replică, instituția condusă de Valeriu Gheorghiță spune că „noi nu am primit solicitarea respectivă de la APADOR. Chiar dacă ar fi venit în CNCAV, am fi trimis-o la Guvern, pentru că noi nu putem vorbi de achiziții”.

De asemenea, CNCAV a subliniat că vaccinurile sunt negociate la nivelul Uniunii Europene și că datele sunt prezentate public, pe site-ul Guvernului, dar și în conferințele de presă săptămânale.

„Vaccinurile sunt contractate la nivelul UE, deci România primește ce negociază UE. CNCAV prezintă periodic tranșele, noi avem calendar estimativ până la finalul anului. Lucrurile sunt publice pe site-ul Guvernului”, a mai transmis CNCAV.

Totodată, instituția condusă de Valeriu Gheorghiță a precizat că „achiziția nu o face CNCAV-ul, CNCAV-ul este o rotiță în procesul de vaccinare și nu are competența să negocieze sau să vehiculeze prețuri”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă