Comisia Europeană: Fiecare țară UE decide dacă administrează a treia doză de vaccin anti-COVID

2 luni in urmă 29

Comisia Europeană a transmis joi că decizia asupra administrării celei de-a treia doze din vaccinurile anti-COVID-19 revine fiecărui stat membru al UE, însă a recomandat ca măsura să fie luată pe baza evaluărilor anunțate de specialiști, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Opţiunea asupra administrării unei doze de consolidare revine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm deciziile bazate pe ştiinţă, în linie cu consiliul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a declarat la o conferinţă de presă Arianna Podesta, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Aceasta a adăugat însă că pentru viitor este necesar ”să continuăm să garantăm disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, de asemenea în anii următori, în faţa posibilei nevoi a unor doze de consolidare dacă dovezile ştiinţifice o confirmă şi de asemenea pentru apariţia unor noi variante” ale coronavirusului.

Cu toate astea, purtătoarea de cuvânt comunitară a amintit că EMA şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au menționat într-un comunicat comun publicat miercuri că vaccinarea cu schema completă – două doze de vaccin Pfizer, Moderna ori AstraZeneca sau o doză Johnson & Johnson – este esenţială pentru protejarea în faţa efectelor cele mai grave ale infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv infectarea cu varianta Delta.

Franţa şi Germania au anunţat deja că încep să pregătească administrarea din septembrie a celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

Premierul Florin Cîțu a a spus la sfârșitul lunii iulie că România ar putea să vaccineze cu a treia doză, însă specialiștii ne vor spune când trebuie administrată.

”Așa arată direcția în care merg discuțiile, că e nevoie și de o a treia doză”, a spus Florin Cîțu.

Iar pe 11 iulie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, declara că se va recurge la vaccinarea cu a treia doză doar dacă va apărea un risc mare de îmbolnăvire a persoanelor imunizate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă