Comisia Europeană estimează o creștere economică de 3,8% pentru România în acest an. Guvernul se bazează pe 4,3%

2 săptămâni in urmă 23

Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimarea pentru creșterea economică a României în acest an, de la 3,3% la 3,8%, însă Guvernul se bazează pe o expansiune de 4,3% a economiei, potrivit planurilor bugetare anunțate de premierul Florin Cîțu.

Autoritățile de la Bruxelles se așteaptă la o creștere a consumului și a construcțiilor, potrivit previziunilor economice de iarnă, publicate joi de Comisia Europeană.

„Consumul privat este aşteptat să îşi revină puternic începând din a doua jumătate a lui 2021, pe măsură ce progresul vaccinării ar trebui să permită o ridicare graduală a restricţiilor. Consumul este aşteptat să rămână robust în 2022. Investiţiile vor rămâne solide de-a lungul orizontului de prognoză, sprijinite de sectorul construcţiilor‟

Comisia Europeană:

Exporturile sunt aşteptate să îşi revină pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice, însă balanța comercială ar urma să rămână negativă.

Nu sunt incluse investițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență

Executivul comunitar arată însă că nu a inclus în această prognoză cheltuielile din facilitatea de revenire şi rezilienţă.

Pentru anul 2022, Comisia Europeană estimează o creștere de 4%. În 2020, economia a consemnat o scădere de 5,2%, cauzat de pandemie și de criza adusă de aceasta.

Scumpirile la benzină și electricitate trag inflația în sus

În ceea ce privește inflația, Comisia precizează că majorarea preţurilor la petrol şi liberalizarea pieţei de electricitate la 1 ianuarie vor duce la majorarea inflaţiei până la 2,6% în 2021.

În 2022, inflația este estimată la 2,4%.

La nivelul întregii Uniuni Europene, economia este prognozată să crească cu o medie de 3,7% în acest an. Zona euro va consemna un plus de 3,8%.

„Se vede, în sfârşit, lumina de la capătul tunelului. Pe măsură ce tot mai multe persoane vor fi vaccinate în lunile următoare, relaxarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului ar trebui să permită o revenire mai puternică pe parcursul primăverii şi al verii. Economia UE ar trebui să revină la nivelurile PIB-ului dinainte de pandemie în 2022 – mai devreme decât se preconizase anterior – deşi producţia pierdută în 2020 nu va fi recuperată atât de repede, nici în acelaşi ritm în întreaga Uniune”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, citat de economica.net

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă